maanantai 17. maaliskuuta 2014

Riippuvalaisimia ja syömmentykytyksiä

Aallon harjalla



No nyt sitä päivitystä pukkaa koko ajan. Mutta kuten vanha sanonta kuuluu, silloin on taottava  kun on pappia seljässä ja tippuu eno veneestä.

Tänään kävi nimittäin niin, että Työnalle kunnioitti läsnäolollaan , viime vuoden marraskuussa avattua kierrätyskeskuksen myymälää. Työnalle olikin kärsinyt pienistä vieroitusoireista sillä Myllypuron kierrätystavaratalo laittoi muutama viikko sitten yllättäen lapun luukulle. Työnallen oli tapana käydä lähes viikottain katselemassa aarteita sieltä.

Mutta siis asiaan: kaikenlaista roinaa kierrätyskeskusmyymälästä löytyi mutta kellot ja ajantaju seisahtui hetkeksi Työnallen maailmassa klo 14:21
Alahyllyllä, lähes hylätyn näköisenä pötkötteli pari kappaletta riippuvalaisimia jotka muistuttivat erehdyttävästi Alvar Aallon vuonna 1952 suunnittelemia A110 "Käsikranaatti" –valaisimia.

Hilpaisin saman tien kassalle maksamaan, tinkaamista unohtamatta, nämä kauniit valaisimet. Hinta oli 6e kappale!!! Tinkasin toisesta puolet pois koska metallikehikko sisällä oli irti. Ymmärsin pian, että sen kuuluukin olla irti. Mutta yhtä kaikki. Eivät ole aidot Aallot, mutta eivät ole kaukanakaan siitä. Aidossa Artekissa on alareunassa kiertävä messinkikehä joka loistaa lampun palaessa. Näissä on muoviset neliömuotit jotka loistavat lampun palaessa.


Mutta kylläpä ovat kauniit. Tässä hyvät naiset ja herrat, tässä kohtaa Työnalle herkistyi lähes ilonkyyneliin. 




Television äänenlaadun parantaminen



No mutta hyvää viikonalkua täältä pakkasesta.

Serkkutyttöäni siteeraten: luontoäiti, tuo pikku humoristi iski sitten napakat pakkaset tänne eteläänkin ja niistähän nyt sitten nautitaan s….tana.
Mutta ei se mitään, Työnalle on iskenyt tomaatinsiemenet multaan ja sieltähän pukkaa jo tainta pihalle kuin äänestystulosta Krimiltä. Kevät keikkuen siis tulevi.

Jo pitemmän aikaa Työnalle on haikaillut television äänentoistoa paremmaksi. Kuten kaikki tietävät, ovat taulutelevisioiden paksuudet vain ohentuneet ja sitä myöten ääni ei ainakaan tukevammaksi ole muuttunut. Varsinkin kun yrität katsella keskusteluohjelmaa ja lapset huutavat epävireessä ja kuorossa taustalla, on televisio laitettava erittäin kovalle jotta puheesta saisi selvää. Lopputulos on se, ettei puheesta silti saa selvää ja meteli vain kasvaa sekä lasten että television osalta. Keskiäänistä kolisevaa äänikaaosta pukkaa ja hermo kiristyy.

Suosittelen erittäin lämpimästi käymään lukemassa seuraavan tekstin.
  
Teksti on pitkä mutta sitäkin suositeltavampi luettava. Luin tämän myös mielitietylleni mutta hän keskittyi tekemään pilkkaa minusta ja aiheesta. Mutta tämä lannistanut Työnallea vaan otin näppiksen kauniiseen käteeni ja lähestyin muutamia maahantuojia yhteistyön merkeissä. Se joka Työnallea kiinnosti eniten, oli kyllä hyvä paketti, mutta kustannettavaa olisi tullut liikaa.
Päädyin kustannustehokkaaseen mutta mielestäni näyttävään ja kohtuulaadukkaaseen ääneen.
Alun perin lähdin hakemaan pallonmuotoisia pieniä satelliittikaiuttimia huoneen kahteen ylänurkkaan ja alarekisteri olisi toistettu subwooferilla.

Toinen nykypäivänä tärkeä pointti on bluetooth-yhdistäminen. Voin siis luukuttaa rokettirollia puhelimista, tietokoneista ja tableteista langattomasti.
Tähän huutoon vastasi budjetin raameissa parhaiten Pioneerin XW BTS5-K langaton Bluetooth kaiutinjärjestelmä. Puurunkoiset aktiivikaiuttimet ja löytyivät vielä valkoisena.
Huomatkaa kuvista myös että olen ottanut pois mustat kangassuojat. Siitä on sitten kätevä lasten käydä painelemassa pikku sormillaan elementtien keskustat sisään ja katsoa miten hermot menee alle nanosekunnissa.

Sijoittelu jouduttiin tekemään sisustuksen ehdoilla, ja varmaan joku HIFI-heikki tulee pistämään painiksi Työnallen kanssa tämän takia, mutta anti tulla vaan. Johtojen piilottelu on näissä hommissa ensiarvoisen tärkeää ja ohuella johtokourulla saatiin tämäkin asia hoidettua vajaan parinkympin hintaan. Nämä paransivat television äänentoistoa huomattavasti ja näiden kautta musiikkia voi kuunnella langattomasti laitteella kuin laitteella jossa on Bluetooth. Musiikkisuositus tälle päivälle on brittibändi Mumford & Sons. Aivan loistava bändi, ottakaa haltuun!


Että tällaista tällä kertaa. Ehkä ensi kerralla liataan käsiä ja tehdään oikeita remontteja.  





torstai 6. maaliskuuta 2014

Lattiamateriaalin valintaa


Hyvää kevään alkua immeiset.

Kohta pitäisi alkaa iskemään siementä multaan ja viemään viimeisiä talviromuja varastoon. Talven selkä taittui sittenkin yllättävän helposti ja muistoksi ei jäänyt muuta kuin aavistuksen miehekkäämpi sähkölasku tammikuulta.

Meidän residenssimme yksi päivitettävä kohde on lattia. Lattian päällystemateriaali tarkemmin sanoen.
Kuten muistatte ehkä, niin talon lattia on rossipohjainen, eli alta tuulettuva betonilaatallinen lattia. Päälle on herran vuonna 1960 liimattu hyvin tyypillinen lattiapäällyste, muovimatto.

Tämä tarkoittaa sitä, että pikku bloggaajanne töppöjalat ovat useasti talven kuukausina viileät ellei jopa jäässä.  Sehän tarkoittaa sitä, että villasukat ovat vakiovaruste meitin perheessä.

On ollut lähes alusta lähtien selvää että erillistä lattialämmitystä ei tulla asentamaan taloomme, ihan jo sen kalleuden takia.
Remonttia pukkaisi niin paljon ja putkimiestä joutuisi vaivaamaan vaivaksi saakka, aina jakotukkien ja muiden putkivetojen takia.
Sisustussuunnittelijamaisesti sanottuna, ihanaa se kuitenkin olisi. Myös huonekorkeus vähenisi koska putkien päälle pitäisi kuitenkin vielä lattiapäällyste saada.

Olen talon alusta lähtien punninnut erilaisia vaihtoehtoja lattiamateriaaliksi ja yön pikku tunteina leikitellyt eri vaihtoehdoilla aina korkista kokolattiamattoon. Vaikeaksi meinaa mennä. Yksi asia on kuitenkin selvä, että laminaattia en aio hankkia.

Vaihtoehdot ovat olleet:

Korkkilattia
Parketti
Vinyylikorkki
Lankkulattia

Korkkilattia olisi lämpimän tuntuinen jalan alla mutta lähes poikkeuksetta helevetin ruman näköinen. Hintahaarukka 50-90e /m2

Parketti olisi kustannustehokas, kauniskin, useita vaihtoehtoja, mutta riskinä on halvan parketin kanssa riskisijoitus. Myös hiomavara on vain muutamia millejä. Nopeahko asennus. Hintahaarukka 30-100e/m2

Vinyylikorkki on uudempaa menoa lattiamaailmassa ja varsinkin julkisissa tiloissa ja esim. yritysten neuvotteluhuoneissa yms. Käytössä. Kulutusta kestävä, helppohoitoinen, kustannustehokaskin, myyjän mukaan myös lämmin jalan alla. Mutta onko niin lämmin kuin esim. parketissa tai korkissa? Nopea ja helppo asennus. Hintahaarukka 40-70e/m2

Lankkulattia olisi eetua. Lämpöä varmasti piisaa ja hiottavuutta on toistakymmentä milliä pitkälti. Hitaampi asennus ja myös liimat maksaa. Saatavuus suomessa heikkoa ja ketään ei kiinnosta myydä. Hintahaarukka liimoineen 50-100e/m2


Suomessa ei lankkulattiaa liikaa markkinoida vaan kaikki myyjät tuntuvat vannovan parketin nimeen. Tätä ihmettelen sillä luulisi monen haluavan aitoa lankkulattiaa ohuiden härpäkkeiden sijaan. Viime viikonloppuna oli viereisessä RTV:ssä Karelia parketin edustaja paikalla. Päätin ottaa härkää sarvista ja ajoin paikalle näytelankku mukana. Ajoin tietenkin Starkkiin ja tivasin hölmistyneeltä myyjältä että missä se edustaja piileksii. Ja heti kohta remonttisankarinne ajoi oikeaan osoitteeseen, RTV:n pihaan.
Iskin edustajalle heti luun kurkkuun ja faktat pöytään:
Naapuri rakentaa omakotitaloa ja on hommannut tällaista lankkua viron puolelta. Tammea on, paksuutta löytyy ja liimoineen neliöhintaa pukkaa noin 50e/m2. Miksi minun kannattaisi mielummin hankkia parkettia kuin tällaista lankkua. Myykää minulle mielikuvia, vakuuttakaa helppo Työnalle. Viereen kitkuttaa myös myyjä ja molemmat kehuvat lankkua hyväksi ratkaisuksi ja ainoaksi vasta-argumentiksi keksivät pintakäsittelyn. Parketti kun on jo valmiiksi lakattu. Totta.
Mutta eivätpä liian myyntihenkisiä olleet he.

Hyvät naiset ja herrat, tässä todellakin on hyvä vaihtoehto lattiamateriaalin valinnaksi. Virosta tuotu tammilankku noin 30e/m2 ja liimat noin 20e/m2. Asennus on hitaampaa kuin parketilla, mutta uskoisin sen olevan sen väärti. Kävin naapurissa katsomassa valmista lattiapintaa ja voi pojat että on hieno. Työnalle on myyty.
Tosin kustannuksista pitää muistaa se, että kun Työnalle lähtee potentiaaliselle lankunhakumatkalle viroon, niin Pavlovin koira herää ja siinä saattaa viiniä ja muuta tulla matkaan ja jo matkan aikana nautittua. Tämä vaikuttaa välittömiin kustannuksiin.

Parkettiedustajan tapaamisesta tosin oli jotain hyötyä. Hän nimittäin tiesi kertoa että tutkimuksissa ja mittauksissa on todettu parketin olevan noin 3-4 astetta lämpimämpiä kuin laminaatti. Tämän tosin osasin jo aavistaa.

Lankkulattiasta ja sen myynnistä suomessa sanottakoon sen verran, että kysyin parisen vuotta sitten tarjouksen eräältä sahalta joka omilla sivuillaan mainosti myös lankkulattioita. Tarjous oli jotenkin huvittava. ”Lankun” paksuus oli luokkaa 11mm ja neliöhinta huiteli sadan euron tietämillä. Ja liimat tietty päälle.
Ymmärrän siis hyvin jos parkettikauppa porskuttaa suomessa. Ja jos katselee rautakauppojen ilmoituksia, niin käytännössä myynnissä on laminaattia ja parkettia.

Työnallen kohteessa ongelmalliseksi tekee valinnan myös sellainen asia, että muovimattoa en lähde mielellään poistamaan. Haluan jättää sen alle. Parketin kanssa se ei liene ongelma mutta miten on lankkulattian kanssa joka liimataan lattiaan kiinni. Ainakin yhden asiantuntijan mukaan sen alle jättäminen ei ole ongelma.
Miksikö en halua ottaa vanhaa muovimattoa pois? No siksi että 60- ja 70-luvuilla käytettiin muovimattojen liimoissa usein asbestia. Se ei sinänsä haittaa jos siihen ei koske, mutta jos lähden sitä poistamaan, niin silloin asbestin leviäminen ilmaan on todellinen ongelma.

Oli miten oli, en ole saanut mihinkään kunnon vastauksia. Kukaan ei oikein halua tosissaan myydä ja perustella tuotettaan kunnolla. Rautakaupoissa luotetaan volyymiin ja halpoihin hintoihin. Motto on, että osta tai mene muualle. Kyllä näille ostajia löytyy. Parkettia myydään paljon ja vaihtoehto on kyllä hyvä. Haluaisin silti lisää faktoja ja argumentteja ja luulen etten ole ainoa.

Jos tätä sattuu parketti-, laminaatti-, vinyylikorkki- tai lankkulattiamyyjä tai jokin muu asiantuntija lukemaan, niin olkaa niin ystävällisiä ja kommentoikaa, myykää, väitelkää. Ja tietenkin muutkin, olkaa hyvät ja kommentoikaa.

Tässä vielä parit fotot naapurin lankkulattiamateriaalista.