perjantai 19. huhtikuuta 2013

Kellari kuntoon ja poika porisemaanKepeää kevättä Työnallen residenssistä.

Se on kuulkaa ihmiset 11 000 lukukertaa paukkunut remonttirunoilijanne blogissa. Ja kyllä on Työnallen likaista mieltä lämmittänyt sellainen fakta, että kyselyitä uusista päivityksistä on tullut tuon tuostakin. Ja kyllähän sitä päivitettävää alkaa taas tulemaan.
Työnallehan on kohtuullisen tunteellinen kaveri ja näin ollen myös kevään sääolot ovat vaikuttaneet kovasti itse remontointiin, mutta myös tunnetiloihin. Kun kevään ensi auringonsäteet sulattelivat lumia huopakatolta, oli mieli ylhäällä kuin Himasen Pekan pankkitilin saldo.
Työnalle teroitteli jo kirvesmiehen puukkoaan ja suunnitteli tulevia kohteita. Ilo oli lähes käsin kosketeltavaa. Mutta jo kohta saapuivat uudet lumisateet synkentäen Työnallen mielen.
Onneksi kevät näyttää ottaneen lopullisen lukon talven niskasta ja lumien sulaminen on tosiasia.

Järjestys, tuo vanha kunnon asia mitä ilman vallitsisi epäjärjestys. Filosofinne mieltä on häirinnyt alusta lähtien materian määrä ja turhan tavaran haaliminen. Jostain syystä materiaalia kuitenkin on kerääntynyt nurkkiin ja oletettavaa on, että sitä tulee vielä lisää.
Lukaalissamme on kellari, mutta kovin korkea se ei ole. Optimimittainen kaveri seisoo vielä suorilla jaloilla toisessa päässä kellaritiloja, mutta toisessa päässä pitää omata jo kääpiön paperit seistäkseen suorana.

Ajattelin muuton yhteydessä, että tilaa tuskin koskaan tulee tarvitsemaan, mutta nyt on jo toinen ääni kellossa, sillä lasten vaatteita, kenkiä, harrastevälineitä ja kausitavaroita pitää  alkaa varastoida.

Puuha alkoi sillä, että poistin vanhan lämminvesivaraajan ympäriltä vuorivillakerroksen ja heivasin kaiken turhan jäteasemalle. Lämminvesivaraaja oli päivänvalon nähtyään aikamoinen järkytys. Tuo ei enää olisi montaa vuotta kestänyt ja olihan se kerran jo vakuutusyhtiön toimesta paikattukin.
Oli siis hyvä, että lämmitysjärjestelmä päivitettiin ensimmäisten asioiden joukossa talon ostamisen jälkeen.
Toisaalta ajattelin jättää varaajan paikalleen jo ihan siitä syystä, että sen purkaminen maksaisi jonkun verran yrityksen toimesta ja toisaalta en jaksa sitä itse purkaa. Toisaalta saisihan tuosta hyvä kilju- tai pontikkapannun. Tulisi reilumpi satsi kerralla. Poika porisemaan.

Kellarin lämpötilaa olen seurannut aktiivisesti vuoden verran ja huomasin, että lämpötila kellarissa on kesät/talvet sama 10-12 astetta. Eli erittäin optimaalinen viinin säilyttämiseen ja muuhun varastointiin.

Eipä siinä sitten oikeastaan muuta ollutkaan edessä kuin hyllyn rakentamista metritavarasta.
Helppoa kuin heinänteko.  Hyllyjä tulee vielä lisää, mutta ensin pitää saada loput romut tilapäisesti pois.
Myös varaajan edessä olevaan hyllykköön pitää tehdä pullotelineet, viinipulloja varten. Kasasin tilapäisesti kaikki viinapullot ylähyllylle ikään kuin mallatakseni tulevaa viinihyllyä ja kyllähän se hyvältä näyttää, ja varmaan maistuukin.
Viina, tuo viisasten juoma jää yleensä Työnallelta juomatta, sillä Työnalle on enemmän olut- ja viinimiehiä.

Suurin hankinta tässä vaiheessa tulikin muovisäilytyslaatikoiden ostamisvaiheessa. Kävin yllättävän monessa paikassa katsastamassa tarjonnan ja kyllä ovat saaneet kannellisille muovilaatikoille hintaa. 10-15 euroa oli haarukka. Tärkeintä muovisten säilytyslaatikoiden hankinnan osalta oli nimenomaan tuo kansi ja tiiviys. Kellarit kun omaavat aina jonkinlaisen tuoksun ja se ei ole hyvä jos Armanin pukuun tarttuu se kellarin dunkkis taikka döfis.
Paras vaihtoehto löytyi Tarjoustalosta, kannellinen ja renkailla varustettu 42 litran muovilaatikko irtosi 11,90e hinnalla. Näitä ostin 12 kpl.
Läpinäkyvyys laatikoissa oli ehtona, koska on hyvä nähdä suorilta mitä laatikko pitää sisällään kun kesäkenkiä aletaan kaivamaan esiin.

Ikean laatikoista vielä pieni huomio. Samankokoiset laatikot maksoivat 6,99e /kpl ja olivat vahvalla muoviseinämällä. Homma vaikutti erittäin lupaavalta. Pieni tarkistus kuitenkin osoitti, että kansi maksaa erikseen 3e ja kannen paikalla pysymiseen tarkoitetut muoviset ”klipsut” 3e/4kpl
Kyllä ne osaavat tuon hinnoittelun ja merkintätavan oivallisesti tehdä. Jotta olkaahan tarkkana niiden Ikean tuotteiden kanssa, ne eivät ole aina niin halpoja kuin antavat ymmärtää.

Mutta eipä miulla nyt just muuta. Nyt näitä päivityksiä alkaa satelemaan hiukan tiheämmin.
Muistakaan liittyä facebook-ryhmään ja kommentoikaa toki näitä juttuja.


 

3 kommenttia:

 1. Tuo tiivis muoviboksi olikin hyvä ajatus. Itsekin kellarin omistavana tekisi mieli käyttää tilaa varastona mutta vaatteita sinne ei viitsi viedä. Tiiviillä muovilaatikolla hajuhaitta lienee ehkäistävissä. Kunhan vaatteet on sitten tasantarkkaan rutikuivia (vaatii siis kuivausrummun?), kun ne boksiin laittaa ja vie viileään tilaan, ettei vaatteissa oleva kosteus tiivisty vedeksi ja vaatteet homehdu...

  VastaaPoista
 2. Kyllä, juuri näin. Testasimme asiaa parilla tiiviillä laatikolla kenkien kanssa vuoden päivät ja hyvinä pysyivät. Kellarimme muuten kuiva, pimeä ja viileä. Eli optimi myös muuhunkin kuin viinin säilytykseen.
  Mutta kuten sanottu, kannattaa ensin kokeilla jollakin halvemmalla rievulla ja tiiviillä laatikolla ja sitten vasta laittaa ne Bossin puvut sinne kellariin.

  VastaaPoista
 3. Jos mulla olisi Bossin puku niin en pitäisi sitä kellarissa. Vaan päälläni. Kesät talvet, yöt ja päivät. ;)

  VastaaPoista