perjantai 7. syyskuuta 2012

Takka pianon tilalle. Vaiko piano takaksi?



Perjantaita republikaanit ja demokraatit.

Hakivat tänään pianon pois. Haikea olo on vaikka ei nuottiakaan sillä soiteltu. Niin epävireeseen olivat edelliset omistajat saaneet. Tai luulen, että se oli hommattu sisustuselementiksi töölöläisrouvan kotiin. Kun pitää olla niin kulttuurikoti että. Muistan vieläkin vuosi sitten tämän hankintaprosessin. Ilmoitus oli Keltainen Pörssi –palvelussa jossa annettiin piano.
Rouva tuli sovittuun paikkaan ja menimme tyhjään töölöläisasuntoon jossa piano oli. Ilmekään värähtämättä vellikelloa totellut rouva sanoi, että alkuun poika tällä soitteli mutta valitsi sitten kitaran. Oli kuulemma ihan pari kuukautta sitten vielä soiteltu mutta nyt on mennyt epävireeseen. Ja kyllähän se vire päin pyllyä olikin. Pianonkuljetusfirman tuotua sen meidän residenssiimme kävi ansioitunut pianonvirittäjä paikalla ja totesi, että hieno ja vanha piano on, mutta ei tällä ole soitettu pitkään aikaan ja virittäminen maksaisi paljon. Kieliä kiristäessä menisi pianon mekaniikkaa palasiksi ja uutta tavaraa tarvittaisiin paljon enemmän kuin parin sadan euron arvoinen pianon viritys normaalisti maksaisi. Noh, eipä ole ensimmäinen kerta kun ihmiset jauhavat ns. jaskaa.

Täräytin ilmoituksen tori.fi –palveluun ja 5 minuutin aikana tuli jo niin paljon yhteydenottoja lahjoitettavasta, mutta huonovireisestä pianosta, että ilmoitus oli pakko ottaa äkkiä pois.
Kerroin noutajalle, että kyseessä on ihan oikeasti epävireessä oleva piano ja sen kunnostus maksaisi nelinumeroisen hinnan. Se ei hakijaa haitannut, sisustuselementiksi sen haki. Hiki tuli noutoa katsellessa.

Nyt on sitten tyhjä paikka. On soitto lakannut ja ihmiset lähteneet kotiin. Ja mitä jäi?

Tuohon paikkaan rakkaat lukijat, siihen ajattelin takan täräyttää. Tai siis en itse sitä täräytä vaan joko ostan jonkin mallin tai sitten muurari saa tulla näyttämään taitojaan alusta pitäen.
Vaikka Työnalle melkoinen multi-talentti onkin, niin muuraushommat, etenkin tulisijan muuraukset jätän ammattilaisille. Savukanavien ja muiden virtaavuus on sellainen asia, ettei niiden kanssa kannata alkaa säästämään ja säätämään.

Mielikuvissani siintää jo hyvin yksinkertainen funkkistyylinen, karheapintainen, noin 1,2 metrin korkuinen valkoinen takka jossa on iso luukku. Saisi olla varaava. Yläpuolelta saa luvan lähteä valmispiippu suoraan katosta läpi. Talossa on jo savuhormi, mutta se on niin eri paikassa että tälle pitää uusi piippu vetää.

Nyt puuttuu enää rahat.






 Tosin tämän miehen päätä ei palella.

2 kommenttia:

  1. Tiiliteollisuus ry:n julkaiseman Muuratut tulisijat vihon avulla lukutaitoinen pystyy rakentaamaan valmiiksi suunnitellun tulisijan. Vihossa on kymmeniä eri malleja materiaalilistuaksineen ja rakennekuvineen. Vihko oli muutama vuosis sitten ilmainen ja sen saa tiilikauppiailta.

    VastaaPoista
  2. Ai no sitten.
    Kerrottakoon nyt, että ihan vaan vihkon avulla en tähän tulisijaa saa hommattua ja vaikka osaankin lukea jo melko hyvin, opettajan mielestä.
    Katon betonielementtien läpi ei mennä kuin stockan ovista. Jokaisessa elementissä menee raudat ja niitä ei saa katkaista. Rakennuslupa pitää myöskin hommata ja sitä ei edes vielä pysty hankkimaan, koska tonttia ei ole uudelleen rekisteröity tontin jaon jälkeen.

    Tarkoitat varmaan valmiiksi muuratun tulisijan muuraamisella sitä, että se lätkitään elementit piirustusten mukaan päällekäin ja se on siinä?
    Mutta jos tarkoitat sitä, että ostetaan kasa tiiliä ja vihko, niin se ei ihan niin mene.

    VastaaPoista