torstai 4. lokakuuta 2012

Kun mä ledin kohtasin, oli ilta ihanin


.

Kuihtuu kesäinen maa, syystuuli Työnallea taivuttaa.
Näin olisi Badding laulanut jos olisi elämänsä aikana Suurta pintaremonttia –blogia lukenut.

Työnalle bongasi Helsingin sanomien välissä Clas Ohlsonin (Varmaan Anette Ohlsonin veli) mainoksen, jossa lupailtiin valoa syksyyn. Ilmoituksessa oli kattava valikoima led-valoja. Lupauksena vielä, että tuotteen saa palauttaa viikon sisällä jos ei ole tyytyväinen tuotteeseen.
Työnalle otti pyöränsä ja polkaista sutaisi lähimpään liikkeeseen ja osti testiksi kolme G4 –kannalla olevaa 1,5w led-polttimoa. Ostin väärät. Juuri sen muotoiset, jotka ei sovi liesituulettimen valaisinkantaan, eivätkä myöskään tiskipöydän alasvaloihin.
Palautin lamput, mutta vain 2 avaamatonta otettiin vastaan. Tovin väiteltyäni kiivaasti myyjän kanssa, päätin keskustelun lauseeseen: laitan sähköpostia konttuurille, kiitos!

Korvat savuten Työnalle kirjoitti palautetta ja jo seuraavana aamuna oli myymäläpäällikkö vastannut ja pahoitellut asiaa. Ilmoitin palautteessani, että kaikki heidän myymänsä polttimot ja lamput ovat pakattu siten, että pakkaus on rikottava päästäkseen testaamaan niitä. Joten mainos olisi siten harhaanjohtava.
Kusti polkaisikin jo seuraavana päivänä 20 euron arvoisen lahjakortin samaiseen liikkeeseen. Tänään sitten kävin hommaamassa viisi kappaletta oikeita polttimoita ja köyhdyin yhteensä 12 euroa. Ovat siis tarjouksessa, 6e/kpl

Tämäkin tietysti tuntuu pieneltä asialta, mutta keittiössä juuri nämä valot ovat erittäin paljon päällä päivisin ja iltaisin. Vanhat halogeenipolttimot olivat 20w ja näin ollen se tekee lyhyehköllä matematiikalla 100w. Kun nämä korvattiin 1,5w led-polttimoilla, niin kulutus on tästä lähin 7,5 wattia. Ja jos tämän kansan kielellä haluaa sanoa, niin se ei ole paljon paskaakaan.

Pikku laskutoimitus tähän väliin. 100w ja valot palavat keskimäärin 6h vuorokaudessa. Se tekee 600 wattia per päivä eli 219000 wattia, eli 219 kilowattituntia vuodessa. Se on suunnilleen saman verran kuin uudenaikainen pakastin käyttää vuoden aikana sähköä. Ledien kanssa kulutus on 16,42 kWh
219kWh maksaa sähkönsiirtoineen noin 20e / vuosi. Ledien kulutus maksaa 1,6e / vuosi.
Lisäksi kerrottakoon, että olin uusinut vuoden sisällä jo ainakin 5 halogeenipolttimoa, jotka maksaa tosin vain 1,5-2euroa kappale.

Mutta eipä mulla muuta tällä kertaa. Kuten Oulussa sanotaan: palellaan!3 kommenttia:

 1. Eikös Beatleskin laulanut: Ledit be ;-))

  VastaaPoista
 2. Jos lämmität sähköllä, en menisi ledeihin vaihtamaan ennen kuin halogeenipoltin on kuollut. Olen huomannut, että jos esim. pienoisloisteputken valovirta halutaan korvata saman valovirran ledillä, on tehonkulutus samaa luokkaa. Eli toimivia pienoisloisteputkia ei ainakaan kannata korvat tieten tahtoen ledeillä.

  Ostappa tie eli buy the way...on hyvä plogi tämä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loisteputkia ei ehkä heti suinpäin kannata lähteä vaihtamaan mutta kyllä nuo halogeenit á 25W mielestäni kannattaa vaihtaa heti. Nykyään maksavat muuten ledilamput muuten enää suunnilleen puolet kuin silloin kun tämän blogitekstin kirjoitin. Eli yhden 25w halogeenilampun korvaava 4-5w ledilamppu maksaa alle kymmenen euroa.

   Kiitokset kommentistasi!

   Poista