maanantai 18. elokuuta 2014

Tuuletuspaalu




No mutta hyvää viikon alkua teille kaikille siellä ruudun toisella puolella.
Kesä taitaa olla lopullisesti ohi, sillä vettä tulee kuin aisaa ja kylmää on eskimon pyllyssä.
Viime viikonloppuna oli taasen joka kesäiset urhojen mittelöt eli legendaarinen Sexcampen oli jälleen tosiasia.
Jostain syystä kuitenkin suuren yleisön huomio keskittyi joihinkin toisiin kisoihin Zürichissa. Aivan sama, nyt on joka paikka kipiänä.

Kaikkein himokkaimmat ja innokkaimmat lukijat varmasti muistavat takavuosien kirjoitukseni alapohjan tuuletuksesta. (aina meinaa tulla vahingossa, etenkin puheessa, freudilainen lipsahdus ”alapään tuuletus”)
Tässä luvussahan käsittelin ala.. alapohjan tuuletusta ja sitä että jouduin suojaamaan aukot pienisilmäisellä teräsverkolla koska talomme alapohja oli suosittu talviasumiskohde pieneläimille.
Talomme etupihalla olevat tuuletusaukot ovat olleet puutteelliset ja ongelmalliset aina mutta ovat kuitenkin toimineet tähän asti. Kahdessa kohdassa maan pintaan tulee teräsputket jotka toimittavat tuuletusaukkojen virkaa. Nämä jouduin suojaamaan myös teräsverkoilla, ei jyrsijöiden takia vaan lasten takia. Kas kun ne olivat mitä mainioimmat aukot täyttää aina hiekalla ja kivillä.
Suurimmaksi ongelmaksi muodostuikin nyt sitten talon sisäänkäynnin vieressä sijaitseva tuuletusaukko joka oli maanpinnan alapuolella.
Olin kikkaillut aukon eteen tiilistä ”seinämät” jotka estivät soran valumisen aukon eteen.
Tänä kesänä sateiden alettua huomasin kuitenkin että sadevesi oli valunut aukosta kellariin. Maa kun vielä viettää seinään päin tässä kohtaa.
Viimeinen niitti taisi olla siinä kun rakensin uuden sisäänkäyntiterassin pääovelle ja näin ollen jouduin muokkaamaan maanpintaa entisestäänkin.

Noh, vesi kellarissa on harvemmin hyvä asia. Asiaan oli tultava muutos.
Mennä ostaa pätkäytin Vilpen valmistamat Ross tuuletinpaalut. Yksinkertainen ja loistava keksintö. Näitä paaluja käytetään sekä uudiskohteissa että saneerauskohteissa. Internetin hakukoneita apuna käyttäen löydätte varmasti näillä hakusanoilla tietoa eri malleista.

Tässä nimenomaisessa kohteessa toimittiin siten, että kaivoin maata reilusti auki aukon kohdalta ja tarkoituksena oli kaivaa iso ja syvä kuoppa.
No en sitten kaivanut koska talon sähköjohdot tulivat vastaan. Mutta sen verran sain maata auki että pääsin asentamaan tuuletuspaalun paikalleen.
Tämän jälkeen edellisestä remontista ylijäänyttä 6000 betonia aukkoon ja kuivumisen jälkeen leikkelemään sopivaa bitumihuopaa läpiviennin kohdalle. Tässä vaiheessa täytyy kiittää nöyrästi naapuria joka ”lainasi” bitumikaistaletta pienen pätkän ja tuli vielä kosaanilla polttamaan bitumin kiinni seinään. Kas kun Työnallella ei kaasua ole sen enempää kuin kosaaniakaan. Ja naapuri oli kärytellyt juuri omaan taloonsa metritolkulla samaa tavaraa sokkeliinsa. Kiitokset vielä!

Kun bitumi oli paikallaan niin ei muuta kuin maata päälle ja tällä kertaa muokkasin maanpintaa niin että runsaan veden tullessa hoodeille, valuu ainakin suurin osa poispäin talosta, tai ainakin välittömästä läheisyydestä. Bitumikaistale läpiviennin kohdalla kuitenkin pitää veden erillään läpiviennin kohdalta, ja mahdollinen vesi valuu sokkelia pitkin alas maaperään. Tärkeäähän tietysti on ettei sokkeli maan alla joudu kokonaan olemaan veden kanssa kosketuksissa pitkiä aikoja. Tähän vaikuttaa jälleen kerran maanmuokkaus radikaalisti.

Näihin kahteen putkenpääviritykseen pitää vielä keksiä miten saan tuuletuspaalut niihin asennettua, mutta eiköhän se meikäläisen kaltaiselta kylmäpäiseltä mestarila onnistu käden kääntessä ja hermoja menettämättä

Lopputulos on silmiä ja mieltä hivelevä. Suosittelen Vilpen tuuletuspaaluja kaikille tahoille. Alap… alapohjan tuuletuksen kanssa kannattaa olla tarkkana.


Ensi kertaan sanoi Smurffi!













2 kommenttia:

  1. Toimiva ilmanvaihto on tietty aina oikein Hyvä Juttu(tm), mutta onkos noissa Vilpen kamppeissa jotain muutakin hyvää kuin ulkonäkö ja hintalappu? Alkukeväästä patentoin kattoon läpiviennin ja ennen DIY-ratkaisua kävin suunnilleen kaikki marketit läpi ja tarjolla oli joko Vilpen tai Vilpen paketteja joiden hintalappu oli jossain 200 nykyrahan pahemmalla puolella. Ainakin niissä kaupoissa missä vierailin (kutakuinkin kaikki ketjut mitä maasta löytyy) myyjillä oli lisäksi melko hatara tuntemus myymistään tuotteista. Hintalappu tuntuu köyhästä vähän kalliilta, etenkin siihen nähden mitä rahalla saa: kumilärpäke ja saavillinen enemmän tai vähemmän kattoon soveltuvalla profiililla olevaa muovia joka pitää tai ei pidä vesisateen oikealla puolen kattopeltiä. Tee-se-itse ratkaisulle tuli melko paljon edullisempi hinta ja rajattoman itseluottamuksen perusteella tohdin sanoa että tuo ajaa asiansa vähintään yhtä hyvin kuin kaupallinenkin toteutus. Jos arvon Työnalle olisi myyntimies, niin millä perusteilla tuo parisataa tee-se-itse -toteutusta kalliimpi Vilpe kannattaisi valita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se Työnalle lähtisi myyntimiehenä tätä asiaa markkinoimaan täysin ulkonäköperusteisin keinoin. Katolla oleva tuuletusputkin ei joudu niin paljon arvostelevan katseen kohteeksi kuin pääsisäänkäynnin vieressä sijaitseva tuuletusputki.
      Meidän residenssi viemärin tuuletusputki ei kerää palkintoja kansainvälisissä viemärin tuuletusputkinäyttelyissä mutta ajaa asiansa ja on joskus taannoin asennettu hyvin.
      Talon etuseinälle tulevat tuuletuspaalut ajattelin ensin tehdä itse putkesta mutta tulin toisiin aatoksiin juuri esteettisen silmäni takia. Tuuletuspaalut maksavat noin 50e hujakoilla ja se on hinta mikä ei mielestäni vielä ole kovin kallis, kun puhutaan etupihalle sijoitettavista näkyvistä elementeistä. Katolle tulevasta läpiviennistä saattaisin olla hiukan säästäväisempi ja pohtisin toisiakin vaihtoehtoja.
      Tosin näissä hankinnoissa kannattaa aina katsella myös myyntipalstoja. Toisinaan remonttireiskat ympäri suomen tekevät vääriä hankintoja tai ostavat liikaa tms.

      Poista