lauantai 18. heinäkuuta 2015

Saunan höyrysulku ja hermojen meneminen wc-pöntön kanssa

Hyvää lauantaiaamua arvon lomalaiset.
 
 
Autotalli-spa:lle on heitetty aseiden lailla jäähyväiset ja suihku toimii nyt. Hiukan on vielä kylpyhuone muuten kesken vielä.
Kuten edellisessä kirjoituksessa mainitsinkin, on laatat heitetty seinään. Eli laatta on heitetty, eli laatta iacta est latinaksi. Onnistuneen laatoituksen jälkeen on ollut tapana tehdä jotain saumoille ja niin meni ja teki myös Työnallenne. Onhan sitä silloin hurjina nuoruusvuosina tullut saumattua jos jonkinlaista laattaa, mutta ei kivimosaiikkia. Siinähän Työnalle aloitti kuten kuka tahansa, eli laittoi liikaa saneerauslaastia. Kun verkollisen mosaiikkikiviä sitten painaa laastin päälle, niin väleistä pursuaa paaaaljon saneerauslaastia. Suurimman osan saneerauslaastista kaivoiin sitten väleistä pois, mutta koska välejä on paljon, polviin sattuu ja olut huutelee seireenin lailla jääkaapissa, jäi muutamakin sauma putsaamatta. Sehän tarkoittaa sitä, että ne on kuitenkin putsattava pois ennen saumaamista. Se on työlästä ja osittain vaarallistakin, sillä jos jollakin terävällä kaivelet saumoja puhtaaksi, niin on mahdollisuus että rikot vesieristeen. Koska Työnallella on kuitenkin kirurgin vakaa käsi ja mieli tyyni, ei tällaista sattunut tässä kohteessa. Kai…
Kun saumat on putsattu, pitää saumat vielä imuroida puhtaaksi irtopölystä ja liasta. Pölynimuri tykkää. Jos löytyy vanha pölkkäri, niin sellaista ei kannata uuden tieltä heittää pois, sillä rakennuspölystä ei imurit tykkää. Vanhaa imuria tai sitä varten tehtyä rakennusimuria sen sijaan kannattaa suosia.
Muuten laatoituksen saumaus on mennyt hyvin. Näistäkin kannattaa katsoa valmistajan, esim. Kiillon tai Weberin youtube –kanavilta ohjevideoita. Ei se kovin kummoista puuhaa ole. Joskin tarkkana niissä kannattaa olla, sillä saumauksella voi laatan porrastuksia yms. vielä ”paikkailla”
Onpa tässä saunahammasta sen verran kolottanut, että olen aloittanut myös löylyhuoneen puolen höyrysulun asentamisen ja kattoonkin on muutama paneeli asennettu.


Edellisessä saunassa, siis siinä puretussa oli höyrysulku-tinapaperi isketty suoraan seinään kiinni ja näin ajattelin itsekin tehdä. Höyrysulkueristelevy kuten Sauna-Satu kävi mielessä, mutta toisaalta se syö tilaa jo valmiiksi pieneltä saunalta, joten päädyin tähän ratkaisuun.
Alas laskettu katto tuotti hiukan ongelmia alumiinipaperin kanssa, mutta lisäsin sen ylle hiukan enemmän rimoja.
Normaali proseduuri kiinnittämisessä ja läpivientien sekä kulmien eristämisessä alumiiniteipillä oli myös tosiasia. Näistä löytyy ohjeita netistä pilvin pimein.
Jonkin asteinen tyhjiö oli kattopaneelin asentamista aloitellessa, sillä unohdin katon rimoituksen paneelin ja alumiinipaperin väliltä. Noh, kerrankos sitä vähän harjoittelee ensin, repii sitten paneelit pois, asentaa rimat ja niittaa paneelit uudelleen kiinni. Onneksi tämä ei tuote ongelmia, sillä rauhallisuus on Työnallen toinen nimi.
 
Painovoimaisen ilmanvaihdon kattoventtiilin paikan ratkaisin luovasti kuvan mukaisesti ja tällä ajatuksella saa myös katon välipohja tuuletusta. Tätä täytyy tarkkailla ja lisäeristää tarvittaessa.
 

Tässä uutta panelointia, välirimoilla tällä kertaa.

 
 
Sainkin eilen jo paneelia kattoon sen verran hyvää tahtia, että ikään kuin palkinnoksi ajattelin vähän saumata vielä saniteettisilikonilla kulmia ja muita. Koska sekin sujui kuin tanssi, ajattelin, että voihan tuon wc-pöntönkin nyt liimata kiinni ja asentaa vesisäiliön paikalleen. Voi sitten laittaa pöntön niin sanotulle neitsytponnistukselleen. Pieni kakkahätä päällä liimasin putkimiehen ohjeiden mukaisesti pöntön lattiaan pikaliimalla, sellaisella saniteettisilikonimaisella massalla. Sitähän tuli aika rutkasti, koska lattian kaadot ovat reilut. Kun pönttö oli liimattu ja odotti kuivumistaan, päätin asentaa pöntön säiliön paikalleen. Hyvinhän se siihen asti meni, kunnes tuli viimeisen kahden ruuvin kiristyksen aika. Siipimutterin kiristykseen oli nimittäin varattu noin golfpallon kokoinen reikä. Ja vaikka Työnalle aika näppärä onkin sormistaan, ei se sentään niin näppärä ole. Tulin tulokseen, ettei sitä pääse kiristämään millään. Ajatuksen harhailivat oluessa, ruuvissa, naisissa, vessanpöntössä, oluessa ja taas ruuvissa. Kunnes lopulta ymmärsin että pönttö on otettava irti ja säiliö on ruuvattava paikalleen ensin. Kun pöntön ottaa irti silloin kun se on liimattu erittäin runsaalla valkoisella liimalla mustaan lattiaan, niin lienee sanomattakin selvää, että siinä muutama poikkisana saattaa tulla. Luen teille nyt yhden otteen käydystä keskustelustani pöntön ja Työnallen välillä:
”Voi sa¤#tanan v%¤#un v%¤#un v%¤#un v%¤#un v%¤#u. Voi jum%¤#%¤uta s#¤”tana v¤#¤ttu. Kaikkee sa#%nan pa#¤kaa ne myyvätkin per#¤#leen  vi%¤%u”
Lopuksi kävin vielä tällaisen dialogin:
”Voi vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un vi#%”un VI##%U!!!!!!!”
 
Ulko-ovi oli myös auki.
 
Noh, tänään on uusi päivä ja kokeillaan tänään myös mm. pöntön asennusta. Toisaalta kai se reikä lattiassakin riittää.
 
Palaillaan!
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti