lauantai 9. marraskuuta 2013

Martat, tuo toivottavasti ei katoava luonnonvara. Uunin puhdistustaTyönalle muistaa pikkutyttönä miettineensä Marttoja. Mielikuvissa he olivat 95 vuoden iän ylittäneitä, sammalta kasvavia, harmaita mummoja jotka keittivät puuroa ja odottelivat kuolemaa tai seuraavaa eläkettä.

En voinut käsittää miten joku halusi olla Martta ja vielä ylpeä siitä. Mikseivät he ajaneet BMX-pyörillä ja ampuneet ilotulitusraketteja fillarin tangosta vaakasuoraan?
Mikseivät he vain nousseet valmiiseen ruokapöytään ja poistuneet talosta siivouksen ajaksi?

Noh, kun ikää on Työnallelle tullut ja suihku entisestään heikentynyt, on ymmärrys tullut mukaan aatoksiin kauniisiin. Jokuhan ne kotityöt tekee.
Työnallekin on kova poika tekemään kotitöitä ja siivoaminen on yksi niistä.
Muistanette uunista tekemäni kirjoituksen, siis siitä miten se odotti asennusta ja miten nyt on uudet pelit ja vehkeet?
Kodinkoneisiin, aivan kuten kaikkeen pätee sama asia. Niitä pitää puhdistaa ja huoltaa. Useilla uusien talojen omistajilla on jostain lukemani mukaan sellainen mielikuva, ettei uutta tarvitse huoltaa tai puhdistaa.
Omakohtainen tarkkailu on kuitenkin todistanut tämän vääräksi. Vain vuoden vanha uuni oli likainen pinttyneestä ruokatahroista. Ei uusi uuni voi olla likainen. Voi se.

Liityin vuosi sitten Marttojen Facebook-sivujen faniksi ja sieltähän niitä neuvoja on sattunut Työnallenkin silmään tuon tuostakin. Ja lähes joka toisessa postauksessa vilahtaa ruokasooda. Taitavat autotkin pestä sillä kohta. Päätin viimein kokeilla jokin tovi sitten näkemääni Martta-vinkkiä ja ostin (ostatutin) ruokasoodaa. Suolaa ja vettä löytyikin jo valmiiksi.

Vinkki meni jotenkin näin: 2 rkl ruokasoodaa ja 2 rkl suolaa ja kuumalla vedellä sekoittaen tahnaksi. Se hierotaan uunin pintoihin (huom. jos on pyrolyysiuuni tai itsepuhdistuva takaosa, niin ei sinne!), kiiltäviin metallisiin pintoihin. Annetaan vaikuttaa pari tuntia tai yön yli. Valitsin yön yli-vaihtoehdon.
Aamulla karhea sieni, hiukan vettä rätti ja se oli siinä. Häkellyttävää.
Muistakaa tutustua uunin käyttöohjeisiin ja varsinkin siihen, mitkä osat ovat itsepuhdistuvia ja mitkä vaativat käyttäjän käsiä.


Martat, huikea ryhmä käytännön mammoja! Liittykää sivustoon! Tämä ei ole maksettu mainos, tämä on elämää! 6 kommenttia:

 1. Siinä iässä kun sä mietit Marttoja, taisin ite miettiä Martteja ;)
  - mutta, Martta mustakin on kehkeytyny. Ite olen kyllä viälä vihree näissä asioissa, mutta oppia ikä kaikki ja tosiaan... noi marttasivut on monesti se suuri pelastus.
  Mulla on ollu vanhaa uuninpuhdistus"myrkkyä" tuala kaapissa vielä, joten en ole kokeillu tota soodaa. Onneks sä kokeilit ja kerroit kokemukset. Kyllä mäki nyt seuraavalla kertaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Työnallellakin on uuninpuhdistusainetta, mutta sillä en ole niitä kaikkein pinttyneimpiä likoja saanut irti. Tämä toimii ja on halvempaa ja ekologisempaakin.

   Poista
 2. Täsmäartikkeli :) Tänään pitäis puhdistaa uuni. Just se muutaman kuukauden ikäinen miten-ihmeessä-tää-nyt-jo-on-näin-likainen. Tarkoitus oli tulla kaupan kautta kotiin uuninpuhdistusaineen kanssa, mutta nyt taidankin laittaa soodasörsselit uuniin työpäivän ajaksi. Kiitos!

  VastaaPoista
 3. Kyllä ne uuninputsausmyrkyt on ihan vihonviimisiä, haisevatkin ihan hirveälle... Tähän asti putsannut uunin köksän tunneilla opitulla mäntysuopaniksillä, mutta täytynee tätä kikkaa seuraavaksi kokeilla, vaikuttaa niin vaivattomalta :) Soodaa löytyykin valmiina jo iso purkki, siivouskaapista totta kai :D

  VastaaPoista
 4. Riitapalon Noora! Mistäs olet ostanut ison purkin soodaa? Onko se rautakaupasta saatavaa kristallisoodaa? Ruokasooda tulee kyllä siivouskäytössä aika kalliiksi...

  VastaaPoista
 5. Ihan tavallista ruokasoodaa löytyy multa, sitä en muista mistä on ostettu, joskus ollut tarjouksessa tietysti, mutta siis ihan ruokakaupasta. Maustehyllystä löytyy niitä hieman isompia purkkeja, kuin tuo kuvassa näkyvä "standardi"purkki :)

  VastaaPoista