maanantai 30. toukokuuta 2016

Kasvihuone uusiksi. Usko äitiä!

Päivää pitkästä aikaa!

Työnallukalle otti niin koville kylpyhuone- sekä saunaremontti, että se vei plasmat sekaisin vuodeksi. Syvimmät pahoitteluni kaikille jotka ovat saaneet vieroitusoireita tästä ajasta. Ja vielä syvemmät pahoittelut kaikille niille muille, että aloitan taas päivittämään blogiani.

Takavuosinahan peukaloa alkoi vihertämään siinä määrin, että oli pakko pystyttää kasvihuone. Tuostahan runoilin oikein mojovan pläjäkysen blogiin ja kyllä se multa pöllysikin alkuinnostuksen voimalla vaikka juuri mitään syötävää sieltä ei tullutkaan.

Nythän on palattava perusasioiden äärelle ja lähdetään siitä faktasta, että uskotaan äitiä! Sleeppareita lainatakseni, nainen joka synnytti minut, ja on minulle lähes kuin äiti nimittäin kehotti pystyttämään kasvihuoneen sellaiseen paikkaan minne aamuaurinko paistaa. Ei uskonut poika ei.
Aamuauringon tärkeys on nimenomaan siinä, että viileän yön jälkeen kasvit saavat het aamusta lämmintä, eikä tarvitse odotella keskipäivää. Keskipäivällä nyt on muutenkin niin lämmin, että usein joudutaan kasvihuonetta jo viilentämään tuulettamalla. Ilta-aurinko on sitten bonusta.
Nykyinen kasvihuone ei saanut kylpeä aamuauringossa samalla tavalla kuin Työnalle läpikuultavassa silkkikimonossaan aamukaffella.
Tästä lopputuloksena oli se, että tomaatit alkoivat punertaa siinä syyskuussa, ja siitähän ei tule mitään. Työnalle haluaa tomaatit keskikesän jälkeen, tuoreina ja punaisina saatana!

Koska nykyään ei enää pureta kuten Aku Ankassa, eli sillä suurella teräspallolla joka on nosturin päässä, oli otettava ruuvinväännin käteen ja ryhdyttävä hienovaraisempaan purkutyöhön. Tässä on toki se hyvä puoli, että ruuvit sekä puumateriaalit saadaan käytettyä uudestaan. Kuten lapset ovat päiväkodissa oppineet, älä heitä pois, käytä pois.

Ja Työnallehan purki.

Kun kasvihuone oli purettu, oli aika pohtia uutta paikkaa. Totta puhuen Työnalle oli paikka suunnitellut jo pitkät tovit. Paikaksi valikoitui tontin etupuolelta aamuaurinkoinen paikka, jonne myös ilta-aurinko säteensä laskee, kuin Victorian vesiputous Afrikassa tai spurgu puun juureen Tokoinrannassa.

Tällä kertaa pohjaksi valikoitui maanvarainen laatta. Sain nähkääs naapurilta vanhaa betonia sekä muutaman suikaleen styrox-levyä. Vielä kun ilmoitin kauriinkatseella Raksakimppa Uusimaa -Facebookryhmässä tarvitsevani raudoitusverkkoa, oli Työnallella tarvikkeet kasassa. Harkot otin vanhan kasvihuoneen sokkelista. Sokkelia ei kivitetty!

Vakain käsin tasoitin betonin ja alkoi lähes hurmoksellinen ajajuoksujen asentaminen. Runkoa siihen päälle ja tässä vaiheessa ollaan.

Samaisesta Raksakimppa Uusimaa -ryhmästä sain myös vanhan puretun talon hormin tiiliä täysin ilmaiseksi. niistä aion muurata takaseinän kasvihuoneelle. Tiiliseinällä ei ole pelkästään esteettinen merkitys, vaan myös lämpöävaraava vaikutus kasvihuoneeseen. Työvälineet valittiin miehen mukaan.
3 kommenttia:

  1. Toivottavasti tämä sinnikkyytesi palkitaan makoisin tomaatein :-)

    VastaaPoista
  2. Miten te hoiditte tuon purkujätteen? Meillä on myös kasvihuone lähdössä, mutta samalla kertaa ajattelimme myös keittiön kaapistot vaihtaa. Eli isompi urakka, kaksi eri tilaa. Kuitenkin vaihtolavaa olemme miettineet, saisi kaiken jätteen sitten kerralla pois. https://www.kuljetuskm.com/vaihtolavat.html

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää! Nämä ovat tietyllä tavalla mukavia projekteja. Naapurin pihaan on tulossa vaihtolava, kun heilläkin alkaa suuremmat purku-urakat. Tässä ei varmasti ihan semmoista tarvittu? https://www.jatehuoltosalo.fi/

    VastaaPoista