maanantai 26. marraskuuta 2012

Ulkovalosarjoja, tikkaita ja päivittelyä.


Hyvvee päivee sano savolainen kun katolta tippui.

Työnalle päivittelee sekä aikoja ja tapoja, mutta myös aiemmin kirjoitettuja juttuja, eli mitä niille nyt kuuluu ja sen semmoista.

Aiemmassa kirjoituksessa mainittu korvausilmaventtiilin asennus osoittautui erittäin hyväksi ratkaisuksi. Eilen sunnuntaina kotiin saavuttuamme ei talossa ollut sitä pientä tunkkaista tuoksua joka yleensä pitempien poissaolojen jälkeen on ollut. Eli on hyvinkin todistettavasti todettu, että painovoimainen ilmanvaihto toimii nyt kuten pitää. Tosin muihin huoneisiin pitää vielä lisätä korvausilmaventtiilit. Suositusten mukaan jokaisessa huoneessa pitäisi olla korvausilmaventtiili. Tarkemmat suositukset Työnalle suosittelee katsastamaan Suomen Terveysilma Oy:n  sivuilta.

Jouluhan pukkaa päälle kuin raivo härkä ja valoa kaamokseen on haettava ulkovaloilla. Työnalleltakin löytyy ulkovaloa jos jonkinmoista ja kun lunta ei nyt vielä ole siunaantunut, on pihavalojen laitto enemmän kuin paikallaan.

Viime viikolla asensin ulkovalosarjoja kolmin kappalein pihalle ja yksi näistä kohteista oli leikkimökki. Tähän tunnelmalliseen, ehkä jopa mahdolliseen Työnallen tilapäismajoitusresidenssiin haettiin jouluista tunnelmaa ja lämpöä asentamalla ulkovalosarja leikkimökin sisälle.
Koska johtoa ei kannata monestakaan syystä jättää maahan, niin päätin sitoa toisen pään leikkimökin tuuliviiriin ja toisen pään talon katolle johtaviin tikkaisiin. Tarkemmin sanottuna tikkaiden tukirautaan.

Aamusella läpinäkyvässä silkkikimonossaan kananmunia keittävä Työnalle huomasi kuitenkin tukiraudan irronneen juuri tuosta kohdasta johon valosarja oli kiinnitetty nippusiteellä. Kyseessä on ilmeisesti pultti joka on ruuvattu paikalleen herran vuonna 1960. Oli sen jo aikakin mennä poikki ruosteen syömänä.
Täytyypä oikein onnitella itseään hyvästä tuurista, sillä nuohooja oli käynyt rassaamassa piipun vain kuukausi ennen tätä.
Muistutuksena kaikille kiinteistönomistajille: Kiinteistön omistaja on vastuussa tikkaiden kunnosta.
Toisin sanoen: jos nokisutari olisi tullut katolta alas kolmoisvoltilla niskat taittaen tikkaiden huonokuntoisuuden takia, niin olisin ollut tästä vastuussa.

Lähipäivinä on siis tulossa päivitystä uusien tikkaiden asennuksesta. Onni onnettomuudessa, Työnallen appiukkokokelaalta on jäänyt yhdet ylimääräiset, joten kovin pahasti tämä ei tällä kertaa lompakkoa kirpaise. Hermoja ehkä, koska asennus jää Työnallelle. Siitä sitten myöhemmin.
Adjö!







2 kommenttia:

  1. Korvausilmaventtiilistä vielä. Meillä 70-luvun rivitaloyhtiössä samanlaisia ilmanvaihdon ongelmia (haastemiehillä haasteita, muilla ongelmia). Huurtuivatko ikkunat sisäpinnalta aikaisemmin ja onko ilmanvaihdon parantumisella ollut vaikutusta tähän? Nyt toki kelit olleet lämpöiset, joten huurtuminen ollut vähäistä muutenkin.

    VastaaPoista
  2. Täytyy myöntää että ikkunan huurtumisongelmia ei ole ollut ennen eikä jälkeen korvausilmaventtiilin asentamista.
    Teidän tapauksessa kyse voi olla itse ikkunoista, jos ne ovat vanhat tai huonosti tiivistetyt. Käsittääkseni korvausilmaventtiilillä pitäisi olla positiivinen vaikutus tähän ongelmaan. Eli jos mökki on liian tiivis, niin ikkunoiden huurtumista tapahtuu sisäpuolelta. Ja lääke siihen pitäisi juuri olla korvausilman saaminen ja mielellään ikkunan yläpuolelta, jota patteri lämmittää alapuolelta.
    Suosittelen ottamaan yhteyttä Suomen terveysilman Oy tässä asiassa. Ainakin minulle sieltä tuli faktaa kuin apteekin hyllyltä ikään.

    VastaaPoista