perjantai 2. elokuuta 2013

Pyykkiteline ja leopardikuvioiset tangat




Elokuun alkua hyvät lukijat, oikolukijat ja katkokävelijät.

Sää on hellinyt lähes koko kesän ja kun sää hellii, niin on silloin hyvä myös pyykkiä kuivata ulkona.
Pyykin ulkona kuivaamisesta tulee mieleen ainakin heti muutama etu. Pyykki kuivaa nopeammin, pyykki tuoksuu raikkaammalta ja talo ei ns. kosteusrasitu.
Tietenkin pyykin ulkonakuivaaminen on myös energiatehokkain tapa kuivata rihman kiertämänsä.

Asiantuntija energian ja materiaalien tehokkaassa käytössä itseään mainostava Motiva kertoo että kuivausrumpu, siis ainakin lämpöpumpputekniikalla toimiva kuivausrumpu, on energiatehokkaampi tapa kuivata pyykkiä kuin sisätiloissa narulla kuivattaminen.  Ainakin siis taloissa joissa on lattialämmitys ja koneellinen ilmanvaihto. Märkä pyykki tuuttaa talon ilmanvaihdon ja lämmityksen äärimmilleen ja kuluttaa näin enemmän kuin kuivausrumpu.
Työnallella on vanha talo ja painovoimainen ilmanvaihto, joten jäljelle jää kosteusrasitus, jos sisällä kuivatetaan.

Toisinaan kuulee sanottavan, että ennen oli asiat paremmin ja talot eivät homehtuneet kuten nykyään. Muistutetaan että  ennen kylvettiinkin erillisessä ulkosaunassa ja pyykkiä ei kuivatettu sisällä. Vanhat talot saavat nykyään kestää enemmän kosteusrasituksia kuin silloin kun ne on rakennettu. Tarkoitan erityisesti rintamamiestaloja.

No mutta se kauhukuvista ja homeista. Nyt kuivatetaan Työnallen leopardikuvioiset tangat ulkona ja siihen pitää olla kunnon välineet!

Muutettuamme huvilaamme kolmisen vuotta sitten oli ensimmäisien hankintojen joukossa pyörivä pyykkiteline ulkokäyttöön. Sellainen irtosi naapurilta ja halavalla. Ja jos halvalla saa, niin kannattaahan se ostaa. Sen tiesi Sulo Vilénkin aikoinaan.  Ja palvelihan tuo pari vuotta ihan kohtuullisen hyvin. Tosin narut roikkuivat aina ja jokainen joka on joskus pyörivään telineeseen jotain pyykkiä joskus ripustanut tietää, miten äärimmäisen ärsyttävää se on. Menee melkein sen ohi, että pelaat pasianssia ja toinen tulee taakse neuvomaan, mutta ei ihan. Ärsyttävää se joka tapauksessa on.
Eräänä kuulaana kesäaamuna pyykkitelineen yksi sakara päätti sitten sanoa sopimuksen irti ja otti ja katkesi. En itse asiassa yllättänyt kovasti. Eli hermot eivät menneet rautahermonallelta tällä kertaa.







On asioita joissa laatua kannattaa arvostaa ja siitä hiukan maksaakin. Kuten nyt esim. lapioissa, joista viime vuonna kirjoitin. Nyt oli laadun vuoro astua mukaan kuvioihin pyykinkuivaustelineessä. Kartoitin vaihtoehtoja eri valmistajilta sekä jälleenmyyjiltä. Hintahaitari on melkoinen. Biltemasta saa halvimmillaan mukaansa pyörivät 4-sakaraisen pyykkitelineen hintaan 26,90. Kallein löytyi nettirautakauppa Taloon.com 5-sakaraisena hintaan 169e. Joku juttuhan näissä hinnoissa pitää olla. Tuskin niitä on tikkaa pubissa heittämällä päätetty. Oli aika selvittää, sillä jokavuotiseksi traditioksi tätä en halunnut ottaa.
Tärkein juttu telineen kestävyydessä on ruostumattomuuden ohella sakaroiden määrä. Pyörivässä telineessä on aina oltava viisi sakaraa sillä muuten se ei kestä.
Markkinoilla on myös galvanoidusta tai sinkitystä teräksestä valmistettuja pyykkitelineitä, mutta Työnalle päätyi alumiiniprofiilista valmistettuun telineeseen. Alumiini on huomattavasti vahvempaa materiaalia ja ei myöskään ruostu.

No mutta olihan se vanhakin pyykkiteline alumiinia. Miksi se sitten on huonompi kuin tämä uusi. Rakkaat lukijat, saatte itse tehdä päätelmänne näistä kahdesta seuraavasta kuvasta.




Valinnaksi päätyi Kosken Metalli Oy:ltä suomessa valmistama Kikka-tuote. Sävelet olivat jälleen kerran heti pakkauksen avaamisen jälkeen selvät. Nyt on laatutavaraa. Asennus on helppoa. Maakiila maahan ja vaikka maakiila olikin melko paksuseinämäistä putkea, käytin varmuuden vuoksi puukalikkaa välissä kun nakuttelin moskalla terveiset alakerran väelle, siis niille jotka odottelee mullan alla, mutta ei mennä ihan vielä, eipä mennä ihan vielä.






Teline maakiilaputken sisään ja sehän oli siinä. Narujen laittamisesta oli ohjeissa hiukan pihtailtu ja Työnalle joutui käyttämään hiukan aivokapasiteettiaan. En ole vieläkään varma, pitääkö narun olla jokaisella kehällä oma irrallinen osansa, vai pujotetaanko naru kaikkien reikien läpi ja uloin kehä sidotaan joka sakaran nokkaan solmulla. Päädyin jälkimmäiseen ja kiristellään sitten kun aika on.
Voi pojat, miten jämäkkä ja tukeva teline on. Voin ja suosittelenkin erittäin lämpimästi hankkimaan kerralla kunnollisen pyykinkuivaustelineen ja suosittelen todellakin hankkimaan sen Kosken Metalli Oy:ltä. Toimitus matkahuollon kautta oli nopea, tavara laadukasta ja samalla tuetaan suomalaista työtä ja osaamista.



  


1 kommentti:

  1. Meilläkin on vielä teline hankkimatta, kiitoksia suosituksesta. Nyt on ehkä pakko mennä kuuntelemaan Yup:tä :-D

    VastaaPoista