perjantai 27. syyskuuta 2013

Syksy tuloo. Ovien ja ikkunoiden tiivistäminen

Hyvää perjantaita keskiluokka!

Työnallella on pitänyt kiirusta muiden kuin remonttiasioiden kanssa ja siksi ei lyyristä ilottelua ole näkynyt blogissakaan pieneen toviin.
Edellinen kirjoitus remontin ja parisuhteen harmoniasta aiheutti oikein mukavan lukijaryntäyksen ja jaettiin tuota linkkiä facebookissakin kohtuullisen paljon.
Hyvä näin.

Syksyhän tuossa antoi odottaa itseään oikein huolella ja aurinkohattuun ja bermuda-shortsheisin verhoutunut Työnalle olikin jo unohtaa täysin kaiken siihen liittyvän puuhastelun, kunnes mainittu syksy osoittikin sitten oikein huolella olemassaolostaan.
Vettähän tuossa yksi ilta tuli kuin saavista kaataen ja kuin varkain huomasin että rännit ovat täynnä vettä ja sitä tulee myös yli äyräiden. Pienen hetken miettimisen jälkeen ymmärsin, että vaikka pihakoivut ovat vielä vihreänään lehdistä, on keltaista lehteä tippunut katoille, ja sitä myöden ränneihin jo luvattoman paljon.
Jostain luin vinkin, että puhdista rännit kun kaikki lehdet ovat varisseet puista. No, jos pihalla on puolitoistametrinen omenapuun verso, niin vinkki on enemmän kuin oivallinen. Jos pihalla on taas 4 isoa koivua, puhdista useammin!
Lehtiä oli nimittäin rännit täynnä ja tukkeutuivat täysin lehtien ja veden massasta. Ja mainitut pihakoivut ovat vielä lehtiä vihreitä lehtiä täynnä.

Pihakalusteet pitää pikkuhiljaa purkaa ja muutenkin piha sekä talo pitää saattaa talvikuntoon.
Tänä syksynä prioriteettilistan ensimmäisen sijan valtasi nopeasti tiivistäminen. Nimittäin syksyn lähes subtrooppisista lämpötiloista hypättiin erittäin pikaisesti loppusyksyn kylmiin ilmoihin ja nuo ilmamassat pitivät huolen siitä, että Työnallen varpaita, vai pitäisikö sanoa tassuja alkoi paleltaa yllättävät nopeasti.

Halvin ja nopein tapa parantaa energiatehokuutta on varmistaa että ovien ja ikkunoiden tiiviys on kunnossa.
Työnallen kartanossa on kohtuullisen tuoreet ikkunat ja niiden tiiviys on vielä kunnossa, mutta ovet ovat edelleen alkuperäisiä ja niiden tiiviys on ollut jo vuosia miten sattuu.
Vaikka tämä on varmasti monelle lukijalle ja muuten vaan paikan päälle eksyneelle perusasioita, niin kerron silti sanoin ja kuvin mitä kannattaa tehdä. Ties vaikka saisitte inspiraation.

Ota lasi viiniä, tai olut. Juo se.

Ja sitten siihen tiivistämiseen. Mene sukkasiltaan tai ilman sukkia oven viereen. Jos lattia tuntuu kylmältä tai varpaissa tuntuu vetoa kannattaa tehdä jotain. Jos et energialaskun hintaa pohdi, niin ainakin lattian vetoisuus saattaa ärsyttää niin paljon että jotain tarttis tehrä. Simmottis.

Työnallen residenssissä tällainen vetoisuus oli huomattavissa terassin ja kodinhoitohuoneen ovien kohdalla. Pääoven tiivistäminen oli vielä kunnossa edelliseltä syksyltä.
Sitten ei muuta kuin rautakauppaan ja tiivistettä ostamaan. Tiivistemuotoja on monia, mutta yleisimmät ovat varmaankin E, D ja P-tiivisteet. Kirjaimista voi päätellä hyvinkin paljon, minkä muotoisista tiivisteistä on kyse. Eli P-profiili on tiivisteen poikkileikkauksen muotoinen.

Yleisimmät värit ovat ruskea ja valkoinen. Määrät rullissa ovat yleensä 10m, 25m ja 100m. Metrihinta määräytyy ostettavan määrän mukaan. Itse suosin 25m rullia, koska 10m jää kuitenkin vajaaksi jos ovia tai muita tiivistettäviä pintoja on useampia. 25m rulla alennuksineen maksoi 15,55e nimeltä mainitsemattomassa rautakaupassa.

Asennus kannattaa tehdä päiväsaikaan ja aloittaa homma siten että pidät oven kiinni ja pimennät sisäpuolelta huoneen. Räikeimmät vetokohdat näkyvät visuaalisesti aukkoina. Pienemmät raot tunnet jaloilla ja käsillä.

Sitten vaan ovi auki ja kiinni niin usein että näet kohdan mihin tiiviste kannattaa kiinnittää.
Puhdista pinta johon tiiviste tulee, koska muuten tiivisteen tarrapinta ei pysy karmissa kovin pitkään.

Näin ollaan sitten mainoskatkon aikana saatu ovet tiivistettyä. Kannattaa vielä tarkkailla ovia muutama päivä ja tiivistää tarvittaessa lisää.
Tiivistäminen todellakin on helppoa ja halpaa puuhaa. Energiakulutus vähenee ja ennen kaikkea asuinmukavuus paranee tällä hommalla helposti.
Ja vaikka nyt kirjoitankin 60-luvun talon tiivistämisestä, niin kyllä ne uudemmatkin talot saattavat kaivata tiivistämistä.

Ensi kerralla kerron pensasaidan repimisestä, kiroilusta, voivottelusta ja tuijien istuttamiseta.
Heikää nyt!
















1 kommentti:

  1. Meillä on myös melko vetoisaa. Huomasin etenkin talven aikana. Pitäisi myös ikkunoiden tiivistys varmasti tehdä, ja toivoa että se auttaa. Kiitos! https://www.fenser.com/ikkunoiden-huolto-ja-tiivistys

    VastaaPoista