maanantai 5. toukokuuta 2014

Niskalenkki viimein nurmikosta?


Nurmikko, tuo silkinpehmeä viheriö joka havisevalla äänellään ja vihreällä pehmeydellään pyytää matkamiestä lepuuttamaan turvonneita ja väsyneitä jalkojaan. Tuo pehmeä matto joka lähes vaatii paljaiden jalkojen kosketusta kesäillassa. Tuo ihana kasvava vehreys joka maanittelee Briggs&Strattonia käynnistymään ja leikkaamaan millintarkalla tuksutuksellaan sen taas juuri oikean korkuiseksi nurmimatoksi. Tuo vehreyden kenttä kaikkine tuoksuineen, äänineen ja olemassaolollaan tekee kesän. Mikä onkaan parempi tuoksu maailmassa kuin vastaleikatun nurmikon tuoksu. Sitä haistellen ehkä vielä saunavihta kainalossa ja Agents soimassa taustalla. Ehkä kenties kesäsateen pehmentämänä tuo samainen luontoäidin syli. Nurmikko, nurmikenttä, ruohikko…. Ah, kesänurmi, vie minut mukanasi ja anna kesäisen aamukasteen pestä ahavoituneet kasvoni.

JA NYT SAATANA KASVAT! Kyllä on nimittäin käsin kosketeltavissa ne tunteet jotka helsinkiläisen omakotitalon pihalla tullaan ja on jo tultu kokemaan tuon helvetin nurmikon kanssa. Vielä ei ole Työnalle heittänyt kirvestä kaivoon taikka pyyhettä kehään, mutta ei se kaukana ole. Voisin vaikka siteerata satunnaista, mutta oletettavasti varsin todentuntuista ja tuttua, joskin mukailtua lausetta vaikkapa nakkikioskilta aamuyön pikkutunteina: mullehan ei yks nurmikko käy vi#¤&uilemaan. Ja loppuhan on tunnetusti historiaa.

Mutta rauhoitutaanpa ja kerrataan mitä ollaan tähän mennessä saatu aikaiseksi tai mitä ei olla saatu aikaiseksi. Tai siis on luultu saadun aikaiseksi, mutta sitten petytty ettei ollakaan saatu aikaiseksi vaikka niin ollaan kovasti toivottu. Ja vieläpä siitä blogiinkin kirjoitettu.

Vuonna 2013 kesällä ilmasin nurmikon, rapsutin sammaleet pois, kalkitsin sen, kylvin kananpaskaa kera uuden mullan sekä ripottelin uutta nurmikonsiementä. Sekaan vippasin myös hiekkaa. Haju ja näky oli kamala mutta Työnalle oli toiveikas. Ehkä jopa uhmakas.


Loppukesästä nurmikko näytti vanhalta sammaloituneelta nurmikolta josta sieltä täältä pilkisteli pari uutta ruohonjuurta.

Talvi meni haavoja nuollessa. Keväällä kylvin myös tuhkaa, en vain itseni päälle, mutta myös nurmikolle jotta se sulamisvesien mukana maatuu maa-ainekseen.

Viime blogi-kirjoituksessa ostin siis sammalsyöppöä ja viime viikolla oli kuolleen sammaleen poisrapsuttelu tosiasia.
Kun se oli tehty, niin oli vuorossa vanha liiton tamppaaminen, eli nurmikon ilmaaminen, aivan kuten jo viime vuonna.
Tamppausmestari Rauno Mäkynenkin olisi jo tästä suorituksesta antanut Työnallelle arvonimen ”Tamppo”
Ilmaamisen jälkeen iskin kalkkia sekä nurmikon ravinteen ja odotin sadetta. Ja koska suomessa ollaan ja on Vapun aika, niin jokainenhan tietää ettei sadetta tarvitse pitkään odotella.






Olemme siis nurmikon kanssa taitekohdassa. Jos olisimme molemmat lehmipoikia, niin seisoisimme kaikki mustavalkoisessa elokuvassa ja kamera kuvaisi molempien siristäviä silmiä ja helmeileviä hikikarpaloita ja taustalla soisi ”Hyvät, pahat ja rumat” –theme.

Myytyään Työnallelle kalkit ja ravinteet, lausui rautakaupan puutarhaosaston myyjä seuraavasti: jos sitä nurmikkoa ei ole koskaan käännetty  (ei varastettu, toim. Huom) sitten kuuskytluvun, niin seuraava askel on se, että otat Greencareen tai Kekkilään yhteyttä ja kysyt tarkemmat ohjeet ammattilaiselta, koska seuraava vaihe on kääntää koko nurmikko ja aloittaa alusta koko paska.


Asia selvä.






4 kommenttia:

  1. En osaa sua kauheesti neuvoa, mutta kerro sinä että miten sait nuo ilmaajat pysymään jaloissa? Meillä on samanlaiset ja niitä on moneen kertaan yritetty käyttää, mutta koskaan niitä remmejä ei ole saatu niin etteikö ne löystyisi, ja toisinsanoen kenkä jäisi maahan kiinni samalla kun jalka kuitenkin jatkaa matkaansa ylös, Ja se ettei kapine pysy jalassa, estää kyllä ilmaamisen aika tehokkaasti. Mun nurmikko kohta tukehtuu! :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ne jalassa pysy. Hermot meni siinäkin. Toisessa jalassa ne pysyi paremmin. Toinen löystyi koko ajan. Remmien muoviset soljet katkesi kahdesta. Toisaalta ne kengät maksaa varmaan kympin, joten ei voi liikaa toivoa. Solmuilla yritin säätää.
      Talikolla voi myös yrittää, mutta veikkaisin että paras tulos tulisi siten että käy ostamassa partioaitasta tms. kunnon remmejä ja vetää niillä kireäksi.
      Hyvä että löytyy kohtalotovereita.

      Poista
    2. http://www.rakentaja.fi/indexfr.aspx?s=/suorakanava/teeseitsekilpailu/tv2010a.aspx?id=364

      Poista
  2. Minä kyllä vetäisin henkeä ja ottaisin vaikkapa punaviinilasillisen tai pari mietintäavuksi ennenkuin alkaisin koko nurmikon uudelleenmylläämiseen. Tuo kun tarkoittaa vähintään kahden kesän rapakkoa, olettaen että perilliset, naapurin koirat ja muun elämän saa pidettyä nurmikolta totaalisesti pois siihenasti että uusi nurmikko on juurtunut. Lisäbonuksena, kuten jo edellisessäkin viisastelussa jo mainitsin, niin jos maapohjaa ei samalla paranna ihan kunnolla (kalkkia, typpilantaa yms) niin sammal kasvaa takaisin juurenjämistä ja nurmikkoa ei edelleenkään näy. Dolomiittikalkki.fi kertoo, että suositeltu maksimi maanparannuksessa on 1kg/m². Tuo määrä on ainakin tuollaisella hienoksijauhetulla kalkilla jotakuinkin tämän näköistä: http://tinyurl.com/lw5etbz

    Lannoitteet ovat sitten oma taiteenlajinsa. Oman ymmärrykseni mukaan ongelma on liki aina typen puutteessa. Apila sitoo hyvin typpeä maaperään ja näyttää ihan kivalta, mutta sitä tulee sekä kylvää maltilla että leikata usein (ennen kukintoa) tai sammalen ja nurmen sijaan pihassa kasvaa pelkkää apilaa. Lisäksi jos pihassa kasvaa koivuja niin ne vievät maaperästä voiman, etenkin tuon typen osalta. Muutkin puut toki tekevät samaa, mutta (edelleen, oman käsitykseni mukaan) koivut kilpailevat pahimmin samoista ravinteista nurmen kanssa.

    Ilmaamisen yhteydessä suositellaan hiekan haravointia ilmausreikiin, joka sekin kuohkeuttaa maata ja parantaa ilmavuutta. Lisäbonuksena nurmikko kasvaa paremmin hieman hiekkaisessa maassa. Naulakenkien jälkiiinkin saanee hiekkaa haravoitua, mutta järeämpi ilmaus jollain vaikka Bosh AVR 1100 -tyyppisellä laitteella (tai DIY-versiolla kuten allekirjoittanut) helpottanee hiekan lisäystä maaperään. Vielä järeämpi ilmaus tehdään sitten putki-ilmaajalla, joka tekee sitten kutakuinkin peukalonmentäviä reikiä maaperään.

    Yhteenvetona kuitenkin minun ihan ikioma mielipiteeni on, että jos ei ole aivan ehdoton ja välttämätön pakko niin en lähtisi koko pihaa kääntämään ympäri. Se sotkun määrä pihassa, lemmikeissä, lapsissa, kengissä ja sitämyöten sisällä on ihan uskomaton. Tuuman multakerros tuulikaapissa jatkuvasti kaksi kesää hiertää ainakin omaa hipiää enemmän kuin pihassa oleva sammalmatto. Lisäksi ns. stetson-harrison -metodilla laskettu lopputulos sanoo, että kunnolla tehty ilmaus, lannoitus ja paikkauskylvö hävittää sammalen ihan yhtä nopeasti kuin koko plantaasin kääntäminen ympäri.

    Työnalle on toki hyvä ja tekee omallaan niinkuin parhaaksi näkee, mutta täältä ruudun yli katsoessa homma on vähintään varsin hyvällä alulla ja ainakin minä katselisin vielä kesän tai kaksi ennenkuin edes miettisin koskevani nurmikkoon kyntöauralla.

    VastaaPoista