tiistai 1. heinäkuuta 2014

Uudet portaat



Päivää että pätkähti pallerot! Tänään mennäänkin perse edellä puuhun oikein kunnolla.

Työnalle saavutti kuin saavuttikin uudenvuodenlupauksensa, kera muiden kisaajien, pudottaa painoaan 10% juhannukseen mennessä. Viimeinen kilo läks saunassa tunnin lepäillen. Selällään makaaminen on muuten huomattavasti parempi keino olla saunassa kuin istualtaan. Siis jos tarvitsee olla pitkiä aikoja saunassa.
Hoikkana poikana tulin siis saunasta pihalle, mutta seitsemän muuta kiloa lähtivät lenkkeilyllä, ruokavaliomuutoksilla ja valkoviinin tinttaamisella.

Mutta eipä sitä ole laakereilleen jääty makailemaan vaan kesäloma on tuonut mukanaan aimo kasan puuhastelua joista yksi oli Työnallen mielitietyn, eli tuon höpönassun ideoima pääsisäänkäynnin uudelleenorganisointi. Tämän jälkeen Työnalle sai vapaat kädet taiteilla juuri sellaisen entracen kuin talon tyyliin sopii.

Homma alkoi siten, että esiin kaivettiin ylimääräiset tarvikkeet, kuten muutaman kevytsoraharkot yms.  ja sen jälkeen lähdettiin ostamaan loput.
Tällä kertaa päädyttiin uritettuun vajaakanttiseen terassilautaan 120x28 ja valmiiksi sahattuun 42x42 vinorimaan.





Vanhaa pientä rappusta ei kannata lähteä purkamaan sillä se toimii oivallisena ”paaluna” taikka ”pilarina” eli tukena ja alustana uudelle portaikolle. Tai miksi sitä nyt kutsuisi. Portaikossa pitäisi varmaankin olla edes kaksi askelmaa. Mutta sovitaan nyt, että tämä on portaat taikka pikkuterassi tai joku semmoinen.

Rakennelman joka nurkalle kaivoin kuopan niin syvälle kunnes hiekkamaa tuli vastaan. Pohjan tasoituksen jälkeen Finnfoam -levyä pieni pala pohjalle ja pilariharkkoa päälle.
Sitten hurautettiin kurat, elikkä betonit ja iskettiin pilarin sisälle sekä ympärille.

50x100 painekyllästetystä puusta tehtiin runko, jota jouduttiin hiukan muotoilemaan vanhan rappusaskelman kohdalta. Tämän tein suurpiirteisesti, ei olisi kannattanut. Kerron kohta miksi.
Runkopuut eivät tarvitse olla samaa väritystä kuin muu terassi sillä se ei tule näkyviin millään tavalla. Eli halvin mahdollinen runkopuumateriaali valitaan tähän. Mutta painekyllästettyä kuitenkin.





Kun runko oli kasassa, niin ei muuta kuin lautaa päälle ja rst-ruuveilla kiinni.



Kun laudat ovat melkein täysin kiinni, lähdetään hakemaan lapsia päiväkodista. Hakiessani avaimia sisältä, avaan oven vain huomatakseni ettei ovi aukea.
Ja nyt rakkaat lukijat, seuraa kiroilua joka päättyy epätoivoiseen nauruun. Sellaiseen joka on ”naurava kulkuri” –kapaleen alussa.

Purin laudat pois ja kevensin entisestään kahta 50x100 runkopuuta jotta ovi jälleen aukeaa lautojen asentamisen jälkeen.
Nyt ovi aukeaa mutta tilaa tason ja oven alareunan väliin jää vain muutamia millejä.
Naurattaa ja ottaa pannuun vieläkin.
Teen terassin laudoituksen loppuun ja päätän mennä ostamaan uuden oven seuraavana päivänä. Palaan tähänkin ihan kohta.

Kun laudoitus on tehty, on tietenkin siinä välissä laitettu 70x70 palkkia kolmeen nurkkaan pystyyn siten, että siihen saadaan kaide tehtyä.

Vinoriman asennusväliksi vedin hatusta 20mm. Kai tähänkin joku laki ja asetus on, mutta en jaksanut ottaa selvää. Sovitaan että tämä on tästä lähtien ”Työnallen standardi” eli vinoriman väli on 20mm.

Vinorimat ruuvasin tietenkin liian lyhyillä terassiruuveilla ja tänään korvasin ne pidemmillä 6x80mm rst-ruuveilla. Perse edellä puuhun taas.

Mutta kun olin käynyt rautakaupassa hakemassa erikseen lisää lautaa, lisää pilariharkkoja, erikseen betonisäkkejä, erikseen yllä mainittuja ruuveja ja vielä erikseen ostamassa niille oman torx30 kärjen (ostin samalla reissulla uuden Weber premium 57cm pallogrillin, nyt on!!!) niin talon sisäänkäynti alkaa olemaan valmis. Paitsi että se ovi ei aukea kunnolla, viimeistään talvella tulee ongelmia.

Kävin siis muutamassakin rautakaupassa vain todetakseni että jostain syystä rautakaupat eivät varastoi juuri sellaista ovea kuin minä haluan, vaan että se pitää tilata ja odottaa 6 viikkoa. Porsaat!

Hintaa tälle kokonaisuudelle tuli noin 400e ja uusi pallogrilli oli 199e.
Sinisen vanhan tuolin ostin tori.fi:stä. Hintapyyntö oli 20e, tinkasin kymmeneen euroon. 







Talon vanha ovi on kokoa 10x23 eli normaalia korkeampi ovi. Normikoko taitaa olla 10x21 eli asennusaukon on oltava 1000mm x 2100mm
Hankin siis uuden oven koolla 10x21 ja näin ollen saan korotettua ovea ja tehtyä pientä kynnystäkin, jonka yli voin sitten mielitietyn joskus kantaa kun hänet alttarille vien.
Kylläpä nyt lähtee lapasesta tämä kirjoitus. Parempi lopettaa tällätä kerralta.

Hyvää heinäkuuta!

2 kommenttia:

  1. No onhan se komea silti! Sen ylimääräisen kakskyt senttiä oviaukossa voisi käyttää myös esimerkiksi lasitiilirivillä/ikkunalla oven yläpuolelle lisää valoa tuomaan? Tai sitten vaan tulee tosi komea kynnys :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vaan, valon lisääminen eteiseen on yksi keskeinen teema tässä remonttiprojektissa ja oven uusiminen olisi ollut kuitenkin joskus agendalla.
      Kovin isoa kynnystä ei tarvitse pelätä sillä tässä talossa ovi ikään kuin jatkuu vielä sisälsttiatason yli alas. Eli normikokoinen ovi vaan paikalleen ja vähä fylliä ja se on siinä. Luulisin...

      Poista