sunnuntai 6. heinäkuuta 2014

Uutta ulko-ovea



Kesäistä iltaa hyvät lomalaiset ja muut. Viime kirjoituksessa kerroin uudesta portaasta ja sisäänkäynnin uusimisesta. Kovanonnen kirjailijanne joutui tuossa ongelmiin ulko-oven kanssa koska ovi ei enää auennut kunnolla.

No mutta mitä teki Työnalle? Otti netin kauniiseen käteensä ja alkoi tarkistelemaan myyntipalstoja sekä kävi kysymässä tarjouksia rautakaupasta mm. Cellon sekä Jeldwenin ovista. Tuntuvat olevan kalliita. Ovia ei tule joka suvi vaihdettua joten olin kohtuullisen pihalla siitä mitä kaikkea ovea hankittaessa pitää muistaa.
Ulko-ovia ei varastoi juuri kukaan rautakauppias ja malliovia saattaa saada matkaan, jos kätisyys ja värit osuvat kohdalleen. Bauhausista löytyy harmaata ja valkeaa Wicco-merkkistä ovea reilun 300 euron hintaan. Oli jo hetkeksi tarttumassa tähänkin vaihtoehtoon, mutta väritys ja liian pienet ikkunaruudut tekivät suunnitelmistani toisenlaisia. Lisäksi vihaan Bauhausia.

K-raudasta sain tarjouksen Jeldwenin ovesta joka listahinnoiteltiin noin 650e hintaiseksi. Valkoisen tilalle jokin toinen väri toisi 102 euroa lisää ja rahti olisi noin 50e. Käsitykseni mukaan tehtailla kaikki ovet ovat valkoisia ja ne maalataan asiakkaan toiveiden mukaisesti, asiakkaan maksettua tilaus.

Mutta mitäs se laatu pitää sisällään? Löysin eräältä keskustelupalstalta erään kirjoittajan kommentin joka selvästi oli asioista hiukan enemmän perillä. Se meni näin: "halvoissa ovissa ei ole kunnon paksua karmia, ei paksua ovilehteä, ei säädettäviä saranoita, ei säädettävää lukon vastahelaa, ei oksatonta karmia, ei kaksinkertaista tiivistettä, usein vain kaksi saranaa, ei alumiinia kynnyksessä (saisi pelin kunnolla kiinni) ja usein vain 2K-lasi.

nämä kun muistaa ovea ostaessa niin pitäisi saada hyvän oven"


Nämä onneksi löytyivät kaikki Työnallen hankkimasta ovesta. 

Ymmärsin tässä vaiheessa että mielipiteitä lienee paljon ja halvalla ei saa hyvää. Paitsi Työnalle.
Löysin nimittäin tori.fi ilmoituksen jossa myytiin 10x21 Kaskipuun lämpöovea hintaa 400e.
Pienen selvittelyn jälkeen Kaskipuu todellakin tekee laadukkaita ovia ja kyseinen ovi oli vielä uusi ja paksu. Ovilehti on 86mm paksu ja Kaskipuu lupaa tuotteelleen U-arvoksi 0,6 – 0,75
Ja jos jotain ymmärrän U-arvoista eli lämpöläpäisykertoimesta, niin se on hyvä lukema se.

Oven möi ikkuna- ja oviasennusyrittäjä jonka asiakas oli tilannut 5-ikkunaisen oven ja ei ollut kelpuuttanut tätä 4-lasista ovea. Työnalle kelpuutti, mutta tinkasi silti vielä 30e pois hinnasta.
Oven hinta normaalisi on noin puolentoista tonnin luokkaa. Tarkistan asian vielä Kaskipuulta.

No mutta sitten siihen asennukseen. Aamu valkeni aurinkoisena ja linnut ne vaan liversivät ja maailma ikään kuin avasi sydämensä minulle. Tänään ei voisi mikään mennä pieleen.
Juotuani aamukahvit vain juuri ja juuri suloni peittävässä aamutakissa, ohjastin lapset pihalle ”siksi aikaa kun saan vanhan oven purettua” Ei kai siinä kauan mene?

Poistin listat karmin reunoilta ja lähdin lainaamaan puukkosahaa naapurilta. Puukkosahalla saa leikattua karmin sivusta oviaukkoon naulatut naulat helposti ja kuvittelin että sen jälkeen voin vain kellistää vanhan oven pois aukosta ja keittää toiset kaffet.
No eihän se nyt sitten niin helposti lähtenyt. Hiukan alkoi jo helmi kivuta otsalle, kun kuuma kesäaamu tarjosi auringonsäteitään myös Työnallen ahavoituneille kasvoille.





Kaikessa rauhassa pakkasin puukkosahan takaisin laukkuunsa ja hain moottorisahan. Sillä pätkäisin karmin keskeltä poikki ja alkoi kevyt vääntäminen. Karmin yläosa lähti pois tämän jälkeen aika helposti, mutta kynnys se ei tuntunut lähtevän sitten millään. Välillä kerroin lapsille lempeällä äänellä, että voisivatko he siirtyä hiukan sivummalle, kun tässä alkaa vähän meno yltymään.
Kynnys ei lähtenyt kevyillä työkaluilla joten oli haettava rautakanki. Tuolla kepeällä esineellä väänsin kynnystä niin että eteisen puoli lattiaa lähti siinä samalla.
Alta paljastui myös 60-luvun tyylinen eristys. Näytti heinältä jota on pyöritetty sementissä.
Noh, tässä vaiheessa tajusin että minulla ei ole enää ovea, karmia eikä puolta lattiaa.



Lempeät kommenttini lapsille alkoivat muuttua pikkuhiljaa armeijahenkiseksi komentamiseksi, mutta silti pienellä volyymilla. Vanhempani olivat tulossa puolenpäivän jälkeen auttamaan lasten kaitsennassa sekä oven asennuksessa. Ovea ei ole kovin helppo asentaa yksikseen.
Kävin hakemassa jo kellarista vanhan välioven jonka kiinnitin tuulikaapin saranoihin. Ovesta löytyi vanha lukko jonka saattoi yöksi ottaa käyttöön jos ulko-oven kiinnitys jostain syystä ei onnistuisikaan.

Lopulta vanhempani saapuessa Työnallen residenssille alkoi olla jo pieni paniikki sekä kiirus. Sillä haluaisin kuitenkin jonkinlaisen suojan talolle seuraavaksi yöksi.
Kaffet keitettiin ja jäätelöt syötiin mutta Työnallella alkoi olla hoppu. Toin kahvit nopeasti maidon ja sokerin kera ja sekoitinkin ne jopa isäukolle valmiiksi, ettei siihen menisi enempää aikaa.
”No niin, nyt kaffet huiviin että päästää aloittamaan” tokaisin ja jo kohta olimme matkalla kohti rautakauppaa, ostamaan kahi-tiiliä ja S30 karkeusluokkaa olevaa betonia.





Uusi kynnys muurattiin kahi-tiilistä ja puolikas lattia joka oli ilman täytettä, täytettiin betonimassalla.  Tässä vaiheessa sujautin kuitenkin laudanpätkän tiilien ja betonimassan väliin ja idea oli se, että betonin sopivasti kuivuttua otan laudan pois ja tähän jää syvä ura jonka täytän uretaanilla myöhemmin ja sen tehtävä on katkaista kylmäsilta ulkoa sisälle.
Se jostain syystä onnistui. Kiire ja paniikki oli silti käsin kosketeltavaa.
Kehotukset lapsille siirtyä hiukan sivumalle alkoivat olla jo äreitä ja äänenvoimakkuuskin kasvoi kuin tatti otsassa.






Lopulta betoni ja tiilet olivat sen verran tarpeeksi kuivuneita että aloimme mallata karmia paikalleen. Tässä talossa (näissä huoneissa) oli oviaukon koko 10x23 joka on siis normaalia korkeampi koko. Korkeus selittyi sillä että siporex-elementit olivat juuri tuon kokoisia ja sellainen ovi siihen aikoinaan on asennettu. Tänään siis asennettiin 10x21 kokoinen ovi. Kynnystä pystyi siis huolettomasti nostamaan ja silti karmin yläpuolelle jäisi reilu aukko joka pitäisi myös täyttää ikkunalla tai jollain. Jälkeenpäin tilasin tähän kohtaan 23cm korkean ikkunan joka ei ole siis vielä tullut.






Itse oven asentamisesta en juuri jaksa kirjailla koska netti on pullollaan videoita ja ohjeita siitä miten ovi asennettaan. Mutta siis lyhyesti. Kiiloja sinne sun tänne. Vesivaaka kovassa käytössä ja sitten pursotetaan uretaania ja yleensä aina liikaa.
Jos nyt jonkin vinkin haluaisin antaa, niin olisi se vaikka se että jos tiivistätte uretaanilla, laittakaa tukipuut väliin. Sillä niin helposti uretaani tursuaa niin että karmit vääntyvät sisäänpäin.

Loppujen lopuksi uretaanin kuivuttua oli aika kokeilla ovea saranoilleen. Jännitys oli käsin kosketeltava. Ja naks. Sinne meni ja ovi napsahti kiinni ns. tuosta vaan. Jättimäinen helpotus ja ilonhetki laskeutui itä-helsinkiin.  Ja kyllähän se komia ovi on.




Ja ne hermot, kyllähän ne meni silti monta kertaa tätä tehdessä.
Ensi kerralla kirjailen lukoista, ovenkahvoista ja pikkuikknoista. Ensi kertaan!

5 kommenttia:

  1. Hienostihan tuo meni! Meillä on sama homma edessä syksymmällä, joten olipahan mukava nähdä mihin kaikkeen pitää varautua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kyllä, ja tosiaan suosittelen tutustumaan pariin asennusvideoon netissä. Vaikka ne ärysttävän leppoisasti sujuu, niin sieltä hyvät vinkit etenkin mittausten,säätämisen ja ristimitan ottamista varten. Ja muistakaa tehdä kaikki silmittömällä itsevarmuudella, sillä se Työnallekin.

      Poista
  2. Näyttää asbestilta tuo 60-luvun eriste. Kannattaa olla varovainen.

    VastaaPoista
  3. Hyvältä näyttää tuo teidän uusi ovi! Meilläkin haaveissa samainen projekti. Itse tahtoisin meille palo-ovet, olemmekin hieman katselleet vaihtoehtoja. Voi olla, että kesällä tulee ovien vaihto eteen. Nämä nykyiset ovatkin olleet meillä jo kauan aikaa, rakentamisesta saakka.

    VastaaPoista
  4. Naapuri myös remontoi taloa parhaillaan. Aikoo myös uusia omakotitalon ovet. Hyvä että saitte tuon kuitenkin paikalleen, vaikka varmasti hetki menikin! Näyttää siistiltä.

    VastaaPoista