tiistai 23. lokakuuta 2012

Ojat on salassa


Rimpuilevaa tiistaita kansalaiset!

Työnalle saapasteli viikonloppuna pitkin tiluksia ja mittaili hehtaareja piippu suussaan, juuri ennen fasaanimetsälle lähtöä. Ylläni oli vain villapaita, jossa nahkapaikat kyynärpäissä. Meillä päin kreivit lähtevät aina lokakuun kolmantena viikonloppuna joko kettujahtiin tai fasaanimetsälle ja mukaan ei pääse kuin siniveriset. Eli Työnalle ei lähtenyt.
Miksi sitten kerroin tämän? Ei aavistustakaan, mutta sainpas teidät lukemaan.

Työnalle harvoin kavahtaa ja peljästyy, mutta toisiaan iskee epäilys, kun rakennuksen kuntoa tarkastellaan. Syksyllä on hyvä katsella rakennuksen kuntoa, kuten vesirännien kuntoa, rossipohjan tuuletusaukkoja ja yleensä sitä, että onko kosteutta havaittavissa missään. Varsinkin nyt kun on satanut reilunlaisesti vettä.
Huomasin talon etukulmassa sokkelin pientä kastumista. Ajatus lähti vaeltamaan, että nyt se vesi valuu sokkelia vasten ja pitää seinän kosteana ja kohta on kaikki pilalla.
Mietin ja mietin ja päätin soittaa salaojaurakointiyritykseen ja kerroin tilanteen. Samalla sanoin suoraan, että suhtaudun varauksella neuvojen kysymiseen yrityksiltä, koska heillä mitä useimmin on tarkoitus ajaa omaa etuaan ja liikeyritystään. Tietenkin, ei sitä ilmaisella konsultoinnilla elä.
Yrittäjä ymmärsi tilanteen ja sanoi, että kyllä he yrittävät katsoa aina halvimman ja parhaimman ratkaisun ongelmaan. Ei hän itsekään pitäisi siitä, että kirvesmies tulisi paikalle ja uusisi tai rakentaisi sellaisia asioita mihin ei ole tarvetta.

Yrittäjä pamahti paikalle seuraavana päivänä, lauantaiaamupäivällä ja katsoimme kohteen läpi. Lopputuloksena oli, että ei tässä mitään salaojia kannata alkaa kaivamaan, talo lepää sen muotoisella maalla, että sadevedet valuvat poispäin talosta, kuten pitääkin. Yhdestä kulmasta, jossa sokkeli oli hieman kastunut, hän suositteli maan uudelleen muotoilemista siten, että vedet valuvat pois talosta paremmin. Sokkeli oli ilmeisesti kastunut katolta tippuneesta vedestä, jota rännit eivät olleet saaneet talteen. Rännit hän kehotti uusimaan, sillä ne ovat aivan liian pienet sadevesien talteen keräämistä varten. Pyöreämuotoista ränniä suositteli, ne toimivat parhaiten ja lika lehdet eivät jää ränniin niin helposti. Myös syöksytorvet ja veden johtaminen putkella vielä talosta pois oli suosittelun listalla.

Yrittäjä oikeastaan vahvisti omat ajatukseni, mutta hyvä se on saada ammattilaiselta varmistus näissä asioissa.
Hän oli samaa mieltä myös siitä, että jos talo on seissyt 50 vuotta paikallaan ja ongelmia ei ole ilmennyt, niin ei niitä nytkään tarvitse alkaa muuttamaan. Hänen mielestään ihmisiä pelotellaan liikaa näillä uutisoinneilla. Talomme on myös rossipohjainen, joten samanlaista kosteusriskiä ei ole kuten esimerkiksi maanvaraisella laatalla lepäävällä puutalolla olisi.

Kysyin vielä hinta-arviota, jos tähän pitäisi salaojat teettää. Arvio oli kylmää kyytiä. Noin 20 000 euroa ja tuskin riittäisikään.  

Arvostan suuresti yrittäjiä ja ihmisiä jotka eivät ajattele vain omaa tilipussiaan ja etujaan. Vastaavanlaisissa tapauksissa voisi helposti sanoa ammattilaisena, että äkkiä salaojat tai koko talo on homeessa. Hyvät naiset ja herrat, en nykyään juurikaan mainosta, mutta tätä yritystä voin suositella jos salaojitusta tai maanmuokkaamista on hakuksessa. Salaojaurakointi Ilari Hyytiäinen Ky 





2 kommenttia:

  1. Kiitod tästä! Samaa mietimme. Talo on terve, vedet ohjattu pois jne. Aika hämäriä "tarjouksia" netissä. Tästä pidin.

    VastaaPoista
  2. Minun pitäisi myös kysellä hintoja eri yrityksiltä. Meillä olisi tarvetta salaojaremontille, ja se alunperin oli tarkoitus aloittaa keväällä. Sitä ei kuitenkaan tapahtunut, mutta ehkä vielä myöhemmin tänä vuonna se olisi mahdollista. https://www.hpkaivin.fi/salaojitus-ja-sadevesijaerjestelmat

    VastaaPoista