lauantai 22. syyskuuta 2012

Kellarin ovi. Liekö viinikellari joskus?


Kirpakkaa syysiltaa rakkaat runoraatilaiset.

Työnalle ajaa itsensä ja hermonsa loppuun hoitovapaalla, mutta silti en päivääkään vaihtaisi pois.
Remonteista on päivisin turha haikailla, mutta niitä voi suunnitella ja pohtia samalla kun pyyhkii pyllyä ja vaihtaa kakkavaippaa.
Saniteettitiloja pohtiessa ole muun muassa tullut siihen tulokseen, että en aio hankkia niitä iän ikuisia allaskaappeja, vaan teen sinne massiivipuusta tason, jonka päälle laitan pienen nätin altaan sekä tason alle toisen pienemmän tason. Sinne saa sitten niin helevetin ihanasti pinottua ne pikkupyyhkeet, jotka lapset käy sitten repimässä saman tien alas.

Toinen asia mikä edelleen mietityttää Työnallea, on takan hankinta. Rahaahan Työnallella ei ole ”just nyt”, mutta jahka se kauan kadoksissa ollut ameriikan serkku laittaa vyyhtiä tilille, niin suunnitelma on melko lailla selvä: kuin muusikko ennen keikkaa.

Nuohoojan näytettyä nokista naamaansa Työnallen residenssissä, haastelin karjua totta kai koko rahan edestä, ja kysyin hänen mielipidettään mm. teräksisiin kevytpiippuihin.
Nuohoojamestari sanoi, että hänen mielestään kannattaa hommata harkoista tehty piippu. Tai oikeastaan tärkeintä on keraaminen materiaali piipussa. Metallinen kun pukkaa hikoilemaan sen verran paljon joka tapauksessa. Lisäksi CE-merkintä piipuissa kertoo sen, että piiput on testattu yläpohjan eristeen ollessa 200mm.
Nykyjätähän yläpohjan eristepaksuus suositellaan olevan 500mm eli puoli metriä villaa.
Ja kun se putki sitten on siellä puhallusvillan tai muun seassa ja kuumenee talvisin joka ilta, niin kuumahan sille tulee. Saattaa villa jopa syttyä palamaan ja melko varmasti myös ”hikoilee” siellä.
Sutarin mukaan sitä vettä sitten valuu tuon tuostakin sitä putkea pitkin,

Harmi sinänsä, sillä sen verran silmät kiiluen olen Glorian kodit, Kodinrakentajat ja Omat talot lukenut, että rosterinen valmispiippu olisi ollut se juttu. Nyt pitää vielä pohtia. Tosin sitä pohdintaa ja deadlinea helpottaa tuo ah niin ihana persaukisuus.

No mutta se siitä, oli ihan asiaakin. Arvoasunnossammehan on myös kellari kuten vanhat lukijat varmasti muistavat. Matala maja ja ei ikkunoita. Poistettuani käytöstä kellarissa olleen suuren varaajan, oli pieni jännitys päällä, että mahtaako lämpö pysyä kellarissa vielä sen jälkeenkin, mutta niinhän se vain pysyi. Siellä on kesät talvet noin kymmenisen astetta plussan puolella. Se kieltämättä houkuttaa tekemään pienehkön viinikellarin sinne joskus tulevaisuudessa. Työnallehan ei juo, paitsi silloin kun on jotain taiteellista tekeillä, tai jokin remontti on tehty tai tekeillä, tai ahdistaa, tai on jotain tai sitten ei ole. Eli hyvin pientä on alkoholin kulutus.


Mutta viinikellarista päästään sen oveen. Kellariin vievä aukko on talon takapihalla josta menee portaat alas. Sen ovena taikka luukun suojana oli puinen kehikko jonka päälle oli tehty kattopeltiviritys. Runkopuut olivat osittain lahonneet ja aukipitomekanismi oli pettänyt. Nykyinen aukipitäminen oli siis laudanpalan varassa. Voinette kuvitella, että tuo ovi oli tullut muutamankin kerran niskaan kesken hyvän roudauksen. Onneksi Työnallella on huonot hermot ja näin ollen naapurit ovat saaneet kuulla korvia hiveleviä kirosanoja jo koko männä vuoden.


Homma aloitettiin sillä, että vanha ovi revittiin ensin apinan raivolla pois. Helposti se ei lähtenyt. Uutta aloitin rakentamaan samoilla mitoilla.



Mietin tovin sitä, että jos teen nyt täydellä laudoituksella olevan vastaavan katoksen, niin sehän tullee painamaan jonkin verran. Aikaisempihan oli vain kehikko ja kattopelti.
Tein siis kuten kuka tahansa järkevä ihminen tekisi: annoin mennä vaan.

Tässäkin puuhassa on tärkeää ottaa ristimitta. Se tuntuu niin turhalta, mutta säästää oikeasti niin monelta vaivalta. Kun ristimitta oli kunnossa, niin sitten vaan lautaa riviin.

Kun olin saanut viimeisenkin laudan paikalleen lautaoveen, levitin kattohuovan, joka oli jäänyt yli leikkimökin katosta, tekeleen päälle. Sehän sattui istumaan leveytensä puolesta kuin tatti.



Uusin alasmenoaukon kohdalta myös laudan, jonka päälle ovi laskeutuu. Tässäkin tapauksessa laitoin huopaa betonin ja kestopuun väliin.



Kiinnityksessä oli käytettävä poravasaraa ja kokeilin reikiin ensin proppuja. Ei oikein meinannut pysyä, joten kokeilin seuraavaksi jousiankkureita. Ai hesus sentään, että oli helppoa ja nopeaa kiinnitystä. Sopivankokoinen reikä vaan puuhun ja betoniin, jonka jälkeen vasaralla tämä kaveri sinne. Siellä lepää ja pysyy. Voin suositella lämpimästi.




Sitten oli vuorossa saranat. Ja kuten kuvasta näkyy, ei Työnalle aina hiffaa eikä myöskään osu oikeaan. Ovelana lovesin aukot saranoille ensin kannatinpuuhun, jotta ovi tulisi lähemmäksi seinää. Mutta eihän se silloin aukea kunnolla. Noh, kunnon kiroilulla tämäkin selvisi.


Seinään vielä lankahaka ja se oli siinä. Tähän pitää kyllä tehdä vielä kaide, koska tuosta on hyvät saumat tippua kun luukku on auki. Mutta kassellaan sitä sitten syssymmällä.



Kun työ on tehty, on aika avata olut. Työnalle ei enää vanhoilla päivillä jaksa juurikaan mainostaa, mutta tämä olut on ihan oikeasti huippuhyvää. Mukava ei-niin-domestinen pieni kupla ja mukavan kirpeä, mutta silti niin pehmeä.



Sitten vaan vaakatasoon lainakeinuun ja pohtimaan uusia juonia.
Siteeratakseni hyvää ystävääni: Ei tää tästä, huomenna on huonommin.
Ensi kertaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti