sunnuntai 12. elokuuta 2012

Kallis tuuletin



Haukotuksen täyteistä sunnuntaita medbörjare. Aina välillä muistan päivittää asioista, joita on aiemmin tullut tehtyä. Ja koska lämmityskausi pukkaa päälle, niin tänään mieleeni muistui lämpöpumpun suoja. Niin ilmalämpöpumppu kuin ilmavesilämpöpumpukin, tai oikeastaan niiden ulkoyksiköt, eli ne kalliit tuulettimet, ovat lähes poikkeuksetta aika rumia. Niin myös energiaexperttinne tuuletin on mallia ruma ja kallis. 

Sehän pitää tai ainakin kannattaa verhoilla paristakin syystä. Ensimmäinen tuli jo mainittua: rumuus.  Toinen syy on, että verhoilu suojaa talvella lumen ja tuiskeen pieksennältä. 
Lämpöpumpuille myydään suojakatoksia noin 100-200 euron haarukassa. Ne tosin ovat vain pienille ulkoyksiköille. Tällainen kahden potkurin föönin suoja maksanee vielä enemmän. 
Kuten varmasti muistatte, pihi timpurinne ei sellaisia ostele vaan rakentaa sellaisen itse.
Jos teillä on lämpöpumppu, niin suosittelen miettimään suojarakennelmaa ja sen rakentamista nimenomaan itse. Se ei ole kovin kummoinen puhde, mutta sitäkin hauskempi. Ja jos menee pieleen, niin aina ne puut voi polttaa saunan pesässä.

Lämpöpumpun suojaa rakentaessa kannttaa muistaa pari asiaa. Ensinnäkin tuuletusaukot, taikka ritilät, pitää olla tarpeeksi suuria niin että ilma pääsee keirtämään tarpeeksi hyvin etenkin takaosassa, josta löytyvät jäähdytinkennot. Liian pieni ja ahdas sekä aukoistaan pieni suoja saattaa heikentää laitteen hyötysuhdetta.

Nyt kun tuota oikein väsyneenä katselee, niin eipä tuokaan niin kovin kaunis ole. Mutta toisaalta parempi kuin ilman.

Etusäleikkö on ns. nostettavaa mallia, eli neljä kappaletta itse tehtyjä hakasia, jotka avaamalla etusäleikön voi nostaa pois huoltoa varten. Sulamisvesiä ei Toshibassa, eli kavereiden kesken Tossussa tarvitse miettiä, sillä ne on johdettu putkea pitkin seinän läpi autotallin lattiakaivoon. Sulanapitokaapeli pitää huolen talvellakin putken toiminnasta. Kätevä on. 

Materiaalina 50x22 rimaa. Runkopuut 50x50 ja kattolaudat mitä sattui löytymään. Päälle huopakate ja pintaan aitamaalia. Seinäsäleiköt on pultattu kiinni seinään ja ulkokulmissa on tukipuut maassa tukemassa.
Muistaakseni tätä rakentaessa hermot eivät menneet kertaakaan. Aika hyvin.

Ja täytyyhän sitä ennen/jälkeen -kuva olla.






Koska likainen mieleni ei anna minun kirjoittaa mitään peukuttamisesta, niin kerron asian näin: muistakaa käydä Facebookissa tykkäämässä. Näin saatte tiedon heti kun uutta tekstiä suolletaan maailmalle. 

2 kommenttia:

  1. Tuskinpa tätä kommenttia kukaan lukee, näin kun aloittaa alusta lukemaan niin tämäkin asia voi olla jo korjaantunut tässä muutaman vuoden/tulevien kirjoitusten aikana. Mutta jos joku lukee niin näin ilma-vesilämpöpumppuja asentavana henkilönä korjaisin sen verran, että nimenomaan missään nimessä ei kannata rakentaa minkäänlaista ritelikköä ulkoyksikön ympärille. Yläpuolelle voi rakentaa pienen katoksen, mutta etupuolelle ja sivulle ei mitään. Heikentää todella huomattavasti pumpun tehoja. Ja epäileväiset pystyvät toteamaan asian niin, että mittaavat ulkolämpotilan esim 10 metrin päästä ulkoyksiköstä ja sen jälkeen ritelikön sisältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä varmasti ja eittämättä on totta. Itse kun noita myytäviä ritilöitä katselin, niin kovin ovat ahtaan oloiset. Yritin kovasti rakentaa todella väljän ja liian suuren tästä. Saatan toki olla väärässäkin, mutta kokeillaan nyt silti.
      Ja toisaalta tämä on vain yksi mielipide. Kovasti haluaisin nähdä tästä(kin) jotain mittaustuloksia.
      Kiitos kommentista. Laitan vahvaan pohdintaan ja selvityksen alle.

      Poista